Patriarhul Ecumenic propune cursuri de ecologie în școlile teologice

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu consideră că facultățile și seminariile teologice pot contribui în mod favorabil la creșterea responsabilității în rândul clericilor și a liderilor comunităților religioase față de problemele de mediu.

În discursul adresat participanților la Summitul Halki III intitulat „Formarea teologică și conștiința ecologică”, Patriarhul Ecumenic și-a exprimat încrederea că „școlile teologice și seminariile religioase reprezintă mediul și locul propice pentru a semăna semințele necesare în vederea educării și motivării clericilor aspiranți din parohii și liderilor comunității”.

Summitul Halki III și-a deschis lucrările în Istanbul vineri, 31 mai, și are ca scop final promovarea sensibilității ecologice în curriculumul de bază al instituțiilor teologice, având ca punct de plecare inițiativa de trei decenii a Patriarhiei Ecumenice în aspecte de mediu.

Patriarhul Bartolomeu a sugerat introducerea unor politici practice la nivelul instituțiilor de educație teologică, precum reciclarea și reducerea consumului, sau a unor programe colective privind alegerile alimentare și obiceiurile de postire.

Cu toate acestea, cele mai bune metode de educare și motivare a studenților și seminariștilor în domeniul ecologiei sunt considerate „rugăciunea și cultul (de exemplu, prin atingerea unei înțelegeri mai profunde a slujbelor și tainelor) sau prin curriculumul academic (de exemplu, prin încorporarea mai extinsă a problemelor de mediu în cursuri)”.

„Cu toții putem fi de acord că bisericile și religiile au o responsabilitate fundamentală și un rol de jucat în promovarea educației ecologice și în apărarea dreptății climatice”.

„De aceea, școlile și seminariile teologice ar trebui să fie în prim plan în acest efort. Totuși, acest lucru nu se poate întâmpla dacă seminariștii și studenții nu sunt expuși unei slujiri ecologice integrate pe parcursul educației și formării lor”, a transmis Patriarhul Constantinopolului participanților la Summitul Halki III care își va încheia lucrările marți, 4 iunie 2019.

Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la prima enciclică ecologică semnată de un Patriarh Ecumenic prin care s-a stabilit ca data de 1 septembrie să fie o zi de sensibilizare a conștiinței publice față de problemele de mediu și un prilej de rugăciune pentru întreaga creație.

O mare parte dintre demersurile Patriarhiei Ecumenice în domeniul ecologiei poartă egida actualului Patriarh Bartolomeu Arhondonis, supranumit „Patriarhul verde” pentru eforturile sale de rezolvare a crizei ecologice.

Foto credit: Patriarhia Ecumenică / Nikos Manghinas

Comentarii Facebook


Știri recente