21 septembrie este Ziua Internațională a Păcii

Ziua Internațională a Păcii 2020 are tema „Modelarea Păcii Împreună”.

În fiecare an, în data de 21 septembrie, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) cere fiecăruia, oriunde, să respecte timp de 24 de ore non-violenţa şi încetarea focului.

„Acestea nu sunt vremuri obişnuite, iar răspunsul nostru nu poate să fie o rutină. Pandemia nu este doar o chestiune de sănătate, ci are efecte directe şi îngrijorătoare asupra dezvoltării, păcii şi securităţii. Apelul nostru de încetare a focului rezonează în multe locuri şi cu diferite grupuri”, precizează secretarul general al ONU, Antonio Guterres, citat de Agerpres.

Ziua păcii a fost stabilită în 1981 de Adunarea Generală ONU, pentru a fi aniversată în fiecare an pe 21 septembrie, în deschiderea sesiunilor din luna a noua. Adunarea Generală a ONU a declarat această dată ca o zi dedicată consolidării idealurilor păcii între toate națiunile și popoarele lumii.

Făcătorii de pace – fiii lui Dumnezeu

Pacea este o valoare importantă în creștinism și se referă atât la pacea cu Dumnezeu, cât și cu semenii. Mântuitorul spune, potrivit Evangheliei după Matei, că cei care fac pace „fiii lui Dumnezeu se vor chema” (Matei 5:9).

Într-unul din mesajele transmise la Congresul Internațional „Pavleia”, Patriarhul Daniel sublinia misiunea creștinului de a fi „făcător de pace”:

În contextul lumii de astăzi, adesea tulburată de violenţă şi terorism, de conflicte armate, de războaie şi de ample migraţii de refugiaţi, glasul profetic al Sfântului Apostol Pavel ne cheamă să căutăm pacea lui Hristos „care covârșește toată mintea” (Filipeni 4, 7) şi să devenim făcători de pace, adică oameni care, prin rugăciune, dialog şi acţiune, pot preveni sau aplana conflictele în societate sau între popoare.

Sfinţii Bisericii Ortodoxe spun că pacea socială depinde mult de pacea spirituală a sufletului când omul exprimă această pace în iubire faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni.

O Zi Mondială a Păcii este serbată şi pe 1 ianuarie, aceasta fiind instituită, în 1968, de Papa Paul al VI-lea, care a dorit ca aceasta să fie celebrată în fiecare an în prima zi a anului calendaristic.

Vezi și 10 meditații ale Patriarhului Daniel despre pace ca dar și binecuvântare

Foto: public domain


Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente