21 februarie: Ziua Internaţională a Limbii Materne

În fiecare an la 21 februarie este sărbătorită Ziua Internaţională a Limbii Materne. Scopul acestei zile este acela de a promova diversitatea culturală şi lingvistică din întreaga lume, informează Agerpres.

Ziua a fost proclamată în cadrul Conferinţei Generale a UNESCO din 17 noiembrie 1999 când statele membre ale organizaţiei s-au angajat să contribuie la protecţia şi revigorarea bogatei diversităţi culturale prin promovarea limbilor materne ca formă de comunicare, interacţiune şi înţelegere între diferite popoare.

Data aleasă aminteşte de evenimentele care au avut loc la 21 februarie 1952, când mai mulţi studenţi care demonstrau în Dhaka pentru recunoaşterea limbii lor materne bangla, drept una din cele două limbi ale Pakistanului de atunci, au fost împuşcaţi de forţele de poliţie.

Această zi a fost celebrată pentru prima dată de Organizaţia Naţiunilor Unite în anul 2000. Mai târziu, în anul 2007, la 16 mai, Adunarea Generală a ONU, printr-o rezoluţie, a invitat statele membre „să promoveze conservarea şi protecţia tuturor limbilor utilizate de popoarele lumii”.

Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare şi dezvoltare a patrimoniului mondial material şi imaterial şi o componentă esenţială în procesul de definire a unei minorităţi naţionale.

Tema din 2022

Tema Zilei Internaţionale a Limbii Materne din acest an este „Folosirea tehnologiei pentru învăţarea multilingvă: Provocări şi oportunităţi”.

Tema pune în discuţie rolul potenţial al tehnologiei în progresul educaţiei multilingve şi în sprijinul dezvoltării învăţământului de calitate pentru toţi.

Fără incluziune lingvistică, nu poate exista acces egal la educaţie pentru toţi.

Sursă foto: Public domain

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente