Ziua Internațională a Limbii Materne, ocazie pentru promovarea educației multilingve

„Educația multilingvă – un pilon al învățării intergeneraționale” este tema stabilită anul acesta de Organizația Națiunilor Unite pentru a marca Ziua Internațională a Limbii Materne.

Beneficiile educației multilingve

Semnificația Zilei Internaționale a Limbii Materne este subliniată de amenințarea la adresa diversității lingvistice. O scădere substanțială a numărului de limbi la nivel mondial reprezintă o provocare, 40% din populația globală neavând acces la educație în limba maternă.

Accentul pus pe educația multilingvă, în special în educația preșcolară, este considerat un angajament cheie pentru viața publică.

Astfel, tema subliniază rolul vital al limbilor în promovarea educației incluzive și în conservarea limbilor indigene. Educația multilingvă este văzută ca un element crucial pentru a elimina barierele dintre casă și școală, pentru a promova o învățare eficientă și pentru a asigura accesul echitabil la educație pentru toți.

Istoric

Ziua Internațională a Limbii Materne a fost proclamată la Conferința Generală UNESCO din 17 noiembrie 1999. Aceasta există drept mărturie și în amintirea protestului studenților bengalezi din 21 februarie 1952 ce au militat pentru recunoașterea limbii materne „bangla” ca limbă oficială a Pakistanului de atunci.

Această sărbătoare cheamă la promovarea limbii materne ca instrument al unității și conservării patrimoniului imaterial și totodată la promovarea drepturilor minorităților etnice de a cultiva limba maternă. Importanța limbii materne a fost surprinsă de poetul Mihai Eminescu în următoarele cuvinte: „Numai în limba sa omul își percepe inima pe deplin”.

Limba română în lume

Conform Institutului Național de Statistică, în România, limba română este limbă maternă pentru aproximativ 90% din locuitori, adică 14.742.416 de cetățeni, iar între limbile minoritare se pot aminti: limba maghiară, romani, ucraineană, germană, sârbă etc.

În afara granițelor există aproape șase milioane de vorbitori de limbă română. Între aceștia, aproximativ 500.000 de vorbitori de limbă română se află în Ucraina, aproximativ 80.000 în Serbia, iar în Republica Moldova 2,2 milioane de cetățeni au declarat limba română drept limbă maternă. Potrivit Ethnologue.ro, limba română este vorbită oficial în 20 de țări, ocupând locul 40 în lume, cu aproximativ 24,5 milioane de vorbitori ai limbii române.

În ultimele decenii s-a constatat o prezență puternică și continuă a limbii române în țările occidentale, ca urmare a fenomenului tot mai accentuat al migrației. În acest context, Italia și Spania sunt țările care găzduiesc, fiecare, aproximativ 1,1 milioane de români, urmate în clasament de Marea Britanie cu 949.000, Germania cu aproximativ 800.000 și SUA cu peste 450.000.

Foto credit: gpointstudio on Freepik

Comentarii Facebook


Știri recente