2.500.000 de tesere şi luni de muncă: Icoana Maicii Domnului Platytera din catedrala băcăuană

Catedrala din Bacău se află în plin proces de pictură, în tehnica mozaic. Spre sfârşitul anului trecut a fost montată icoana Maicii Domnului „Platytera”, iar în prezent sunt pregătite, în atelier, suprafeţele de lucru pentru scenele parietale verticale ale absidelor.

„Platytera”

2.500.000 de tesere şi 3 luni de muncă. Cam aşa ar putea fi rezumată icoana Maicii Domnului de pe bolta catedralei din Bacău.

Numele icoanei „Platytera” provine din limba greacă și înseamnă „Cea mai înaltă decât cerurile”. De obicei este plasată în absida altarelor și are dimensiuni foarte mari, pentru a sublinia mijlocirea unică pe care o face Maica Domnului pentru oameni.


#Themakingof | Lucrul la mozaicul Maica Domnului Platytera din Catedrala Națională, ÎN IMAGINI


Arhidiaconul Sergiu Cojocar coordonează lucrările de pictură în catedrala băcăuană, din încredinţarea dlui Virgil Moraru, pictor bisericesc autorizat. În ceea ce priveşte icoana Platytera, ne spune părintele, „s-a vrut a fi o scena dinamica, cu mișcare îngerească, o compoziție amplă, care să redea întru totul titulatura de Împărăteasă a Cerurilor”.

„Compozitia însumează peste 150 mp, doar calota Sfântului Altar, la care se adaoga frontonul cu îngeri în zbor (aprox. 45 mp), arcada cu scena Înălțării (aprox 40mp) și arcada cu proroci (aprox 45 mp), toate în zona de Altar”.

În calotele absidelor au fost montate şi scenele: Nașterea Domnului – la Sud (aprox. 85 mp), Învierea Domnului – la Nord (aprox. 85 mp) și arcadele cu Proroci aferente nordului și sudului (aprox. 90 mp).

S-a folosit exclusiv material smalt venețian pentru tot ce înseamnă culoare și mai multe nuanțe de mozaic aur venețian, cu treceri de la alb pana la închis, inclusiv aur antique, pentru fond, aoreole, raze, ornamente și detalii ale veșmintelor, spune arhid. Sergiu Cojocar. Foto credit: arhid. Sergiu Cojocar.
Imagini de la montarea mozaicului. Foto credit: Arhid. Sergiu Cojocar.
Echipa coordonată de părintele arhidiacon este formată din peste 200 de artiști plastici și meșteri mozaicari din cadrul Artgeorgies – Iaşi. Foto credit: Arhid. Sergiu Cojocar

 

De la șablonare la perete, schiţă, proiectare, scos la scară, desen la scară şi punere în operă pe şablon, apoi montaj, totul a durat cam trei luni, spune Arhid. Cojocaru.
Mozaicul a fost montat la finalul anului 2020.  Foto credit: Arhid. Sergiu Cojocar
Naşterea Domnului – detaliu. Foto credit: Arhid. Sergiu Cojocar
Arhid. Sergiu Cojocar.

 

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vizitat marţi, 2 martie, șantierul Catedralei „Înălțarea Domnului” din Bacău.

Foto credit: Arhid. Sergiu Cojocar

Comentarii Facebook


Știri recente