16 noi duhovnici „împrumută” lui Dumnezeu vocea și mâna pentru a spovedi în Arhiepiscopia Bucureștilor

2 ieromonahi și 14 preoți de mir au primit hirotesia în duhovnic miercuri, 11 martie 2020, de la Patriarhul României.

În cuvintele adresate la finalul slujbei, Preafericirea Sa a semnalat că preoții, în speță duhovnicii, nu lucrează în Biserică după propriile păreri, ci după canoane. Ei nu iartă păcatele, ci Hristos care „împrumută” de la duhovnic „vocea pentru a pronunța iertarea păcatelor și mâna pentru a binecuvânta”.

Pe lângă studiile de teologie pastorală, clericii au susținut un examen suplimentar pentru a deveni duhovnici. Ei au primit din partea Arhiepiscopiei Bucureștilor un „Certificat de hirotesie întru duhovnic” valabil „cât timp se află în ascultare canonică față de chiriarhul locului și săvârșește cele ale duhovniciei potrivit sfintelor canoane ale Bisericii Ortodoxe”.

„Este o lucrare sfântă care se face potrivit sfintelor canoane, nu părerilor personale ale fiecărui preot”, a semnalat Patriarhul.

„În Biserică, nu ne propovăduim pe noi înșine, ci pe Hristos cel răstignit și înviat, așa cum l-au propovăduit de-a lungul veacurilor Sfinții Apostoli și Sfinții Părinți ai Bisericii. Atunci când Biserica se confrunta cu învățături greșite, ei s-au adunat în sinoade locale sau a toată lumea și au statornicit învățătura de credință ortodoxă în dogme, iar normele de viețuire creștin-ortodoxă au fost statornicite prin sfinte canoane”.

Clericii hirotesiți miercuri în duhovnic miercuri, 11 martie 2020, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală. ©Basilica.ro / Mircea Florescu

Părintele Patriarh a explicat că sfintele canoane care sunt niște norme pastorale s-au adăugat de-a lungul timpului potrivit nevoilor și situațiilor noi care au apărut.

Aplicarea canoanelor

Deși spovedania nu se face după păreri personale, preotul trebuie să țină seama de fiecare persoană în parte, de vârstă de cultură, de posibilitatea de a se îndrepta, a semnalat Preafericitul Părinte Patriarh.

„Scopul sfintelor canoane nu este unul de a pedepsi, ci de a îndrepta, de a vindeca, de a tămădui sufletul rănit de păcate și de patimi”, le-a spus Patriarhul noilor duhovnici.

„Ținem cont și de puterea de înnoire, de îndreptare a fiecărui credincios. Unii se îndreaptă mai ușor, alții mai greu, de aceea trebuie multă înțelepciune și răbdare a adăugat Părintele Patriarh amintind că „un duhovnic bun trebuie să fie ca un medic, nu ca un judecător” (Canonul 102 al Sinodului Trulan).


Canoanele Bisericii Ortodoxe – ediție bilingvă


„Cu aceste gânduri, noi vă trimitem în ogor, la lucrarea duhovnicească”, a spus Patriarhul îndemnând pe clerici să arate prezența Sfintei Treimi în lucrarea lor – „iubirea lui Dumnezeu Tatăl față de penitent, lumina Evangheliei lui Hristos și căldura rugăciunii pe care ne-o dăruiește Duhul Sfânt”.

Cadru din timpul slujbei de hirotesie. ©Basilica.ro / Mircea Florescu

Îndemnul de final a fost referitor la rugăciune. Patriarhul României a semnalat că fiecare duhovnic trebuie să pomenească în rugăciuni pe toți fiii și fiicele duhovnicești, care, la rândul lor sunt datori să se roage pentru părinții lor duhovnici.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente