12 august – Ziua Internaţională a Tineretului | Biserica se preocupă constant de tineri la nivel spiritual, educaţional şi social

Ziua nationala a tineretului

Anual, în data de 12 august este sărbătorită Ziua Internaţională a Tineretului. Data de celebrare a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 17 decembrie 1999.

Ziua de anul acesta marchează contribuţia tinerilor în prevenirea conflictelor, precum şi în domeniul incluziunii şi justiţiei sociale.

În acest context, evidenţiem misiunea pe care Biserica Ortodoxă Română o desfăşoară în rândul tinerilor. Astfel, mai ales în timpul păstoririi Patriarhului Daniel, Biserica noastră a manifestat o grijă deosebită pentru tineret. Preocuparea continuă faţă de copii şi tineri are în vedere atât sprijinul duhovnicesc, cât şi ajutorul material.

Biserica Ortodoxă Română se preocupă intens de formarea tinerilor prin diferite activităţi educațional-religioase care devin o șansă pentru tineri de a redescoperi Biserica de azi ca fiind locul unde sunt bine primiți, respectați și iubiți, loc al comuniunii și al prieteniei dezinteresate, al reconcilierii și al redescoperirii sensului profund creștin al vieții. În acest sens, anul 2016 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox. Hotărârea a fost luată în şedinţa de lucru din 28 şi 29 octombrie 2014.

Tinerii nu sunt doar viitorul Bisericii, ei sunt și prezentul activ și creativ al acesteia dacă sunt ținuți mereu în preajma ei, afirmă Patriarhul Daniel care îi consideră pe tineri daruri ale lui Dumnezeu pentru familie, Biserică și societate.

De-a lungul timpului, Patriarhul României a arătat iubire şi deschidere faţă de tineri, primind şi apelativul de „Patriarhul tinerilor”. În repetate rânduri, Părintele Patriarh a evidenţiat rolul important al acestora în viaţa eclesială, numindu-i mărturisitori ai iubirii lui Hristos pentru umanitate şi misionari ai Bisericii.

Urmare a iubirii sale părinteşti faţă de tineri, Bucureştiul a găzduit anul trecut Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din întreaga lume în perioada 1- 4 septembrie. Alte ediţii au fost organizate la Baia Mare, în anii 2013 și 2014, la Cluj  în 2015 urmând ca anul acesta evenimentul să fie organizat la Iaşi.

Proiectele Alege şcoala! şi Hristos Împărtăşit copiilor au avut un rol covârşitor în reducerea abandonului şcolar. Astfel, mii de copii din România au primit o şansă la educaţie şi la un viitor mai bun prin implicarea Patriarhiei Române.

În ceea ce priveşte implicarea în domeniul filantropic, cele 535 de instituţii care oferă servicii sociale copiilor şi tinerilor stau mărturie faptului că Biserica Ortodoxă Română nu rămâne indiferentă faţă de nevoile materiale şi afective ale celor mai tineri membri ai ei. Dintre aceste instituţii, 230 sunt destinate exclusiv copiilor, iar 305 oferă servicii şi altor categorii de vârstă.

În anul 2016, aproximativ 30.000 copii au beneficiat de servicii caritabile în instituţiile sociale din cuprinsul Patriarhiei Române.

Este necesar ca lucrarea pastoral-misionară de îndrumare şi susţinere a tinerilor să fie luminată de convingerea că toţi copiii şi tinerii bine crescuţi şi educaţi sunt o binecuvântare a lui Dumnezeu pentru familie, Biserică şi societate.

Foto: Robert Nicolae/ Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente