Trecerea în 2017 la Catedrala Patriarhală | Patriarhul Daniel: Biserica menţine cumpăna şi comuniunea dintre timp şi veşnicie, fiind în istorie o icoană a vieţii veşnice din Împărăţia Cerurilor

Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, a oficiat la trecerea în Anul Nou civil 2017 slujba Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos. De asemenea, au fost citite şi rugăciuni de mulţumire pentru anul ce tocmai s-a încheiat. La slujba săvârşită la Catedrala Patriarhală au participat numeroşi credincioşi.

În cuvântul său, Patriarhul Daniel le-a vorbit credincioşilor despre Timpul mântuirii – scară spirituală către viaţa veşnică.

Slujba ce se săvârşeşte în noaptea dintre ani este mulţumire pentru binefacerile pe care Dumnezeu le-a revărsat asupra noastră în anul care s-a încheiat şi rugăciune pentru ca Dumnezeu să binecuvinteze cununa anului ce a sosit. Totodată, Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos care se rosteşte în cadrul acestei slujbe arată importanţa sfinţirii timpului vieţii noastre prin chemarea numelui mântuitor al Domnului nostru Iisus Hristos, Creatorul lumii şi Împăratul veacurilor, a spus Preafericirea Sa.

Timpul este modul de existenţă al creaturii, iar veşnicia este modul de existenţă a lui Dumnezeu, a mai explicat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Însă, Biserica Ortodoxă nu a definit timpul şi eternitatea ca diametral opuse. Astfel, timpul şi eternitatea, nefiind în relaţie de opoziţie, deşi distincte, pot comunica. Aceasta constituie premisa pentru posibilitatea coborârii lui Dumnezeu în timp şi a participării oamenilor la viaţa veşnică.

De asemenea, Părintele Patriarh mai accentuează faptul că Timpul unirii omului cu Dumnezeu (sau timpul mântuirii) i se oferă omului în Biserică.

Biserica menţine cumpăna şi comuniunea dintre timp şi veşnicie, fiind în istorie o icoană sau o arvună a vieţii veşnice din Împărăţia Cerurilor. În acest sens, în cultul Bisericii Ortodoxe fiecare an este anul mântuirii, iar fiecare sărbătoare este comuniunea credincioşilor cu vremea aceea, adică o trăire aievea a evenimentelor săvârşite de Mântuitorul Iisus Hristos în istorie, precum şi comuniunea credincioşilor cu sfinţii din toate timpurile, a precizat Patriarhul României.

La final, Părintele tuturor românilor le-a oferit credincioşilor prezenţi iconiţe reprezentând pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare sărbătorit în fiecare an la 1 ianuarie, precum şi Pastorala de Sărbătoarea Naşterii Domnului 2016.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.

***

Această slujbă care a fost săvârşită constituie un bun prilej de a solemniza în cultul public momentul trecerii dintre ani, de a mulțumi Preasfintei Treimi pentru binefacerile primite, de a cere binecuvântarea anului care începe, precum și de a aprofunda înțelesurile praznicului împărătesc de la 1 ianuarie.

Foto: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente