Sfântul Ioan Rusul sărbătorit în Arhiepiscopia Bucureştilor

Biserica Ortodoxă cinsteşte vineri, 27 mai 2016, pe Sfântul Ioan Rusul. În Arhiepiscopia Bucureştilor mai multe lăcaşuri de cult îl au ca ocrotitor sau adăpostesc un fragment din sfintele sale moaşte.

Fragment din moaştele Sfântului la Biserica Maternităţii Polizu

Sfântul Ioan Rusul ocroteşte lăcaşul de cult ridicat în curtea spitalului Polizu din Bucureşti. Începând cu anul 2001 sfintele slujbe au fost oficiate într-o capelă amenajată în incinta spitalului, apoi, în anul 2003 a început construcţia la biserica din lemn, locaş de cult fiind finalizat în anul 2004.

Sfintele moaşte au fost dăruite bisericii de la Polizu în anul 2007, după cum aflăm de la părintele Gheorghe Florin:

„Vreme de mai bine de doi ani şi jumătate am depus nenumărate cereri la Biserica din Evia pentru a primi un fragment din moaştele Sfântului Ioan Rusul. Se întâmplă acest lucru minunat în anul 2007, când părintele Cătălin Dumitrean primeşte o părticică de sfinte moaşte pe care o împarte cu noi şi ne dăruieşte şi nouă un fragment cu multă bucurie”.

Sfânta Liturghie va fi oficiată pe un podium special amenajat în apropierea lăcaşului de cult. Cu prilejul sărbătorii au fost pregătite mai multe pachete cu alimente.

„Sărbătoarea hramului va începe astăzi, începând cu ora 16:00, când vom săvârşi Slujba Privegherii. La slujbă avem invitaţi preoţi de caritate de la spitalele din Bucureşti împreună cu părintele Marius Ciprian Dinu, coordonatorul preoţilor de spitale din Bucureşti. Vineri dimineaţă slujba va debuta cu Taina Sfântului Maslu începând cu ora 07:00, la ora 08:30 va fi oficiată Agheasma Mică, apoi la 09:30 Sfânta Liturghie. După Sfânta Liturghie vom binecuvânta pachetele pe care medicii, asistenţii şi câţiva creştini le-au pregătit pentru a le putea împărţi la sfârşit”, a mai precizat părintele Gheorghe Florin.

Vreau să aduc un cuvânt de mulţumire, în primul rând, conducerii spitalului, tuturor celor care în fiecare an ne sunt alături pentru organizarea pachetelor, pentru împodobirea bisericii cu flori şi pentru tot ajutorul, a mai spus Părintele Gheorghe.

Procesiune cu moaştele Sfântului Ioan Rusul la Biserica Precupeţii Noi din Bucureşti

Un fragment din moaştele Sfântului Ioan Rusul se află şi biserica Precupeţii Noi din Bucureşti. În această seară va fi oficiată o procesiune în jurul bisericii cu moaştele aflate în lăcaşul de cult.

„Fragmentul din moaştele Sfântului Ioan Rusul a fost adus de Părintele profesor Gheorghe Holbea în anul 2011, de la biserica din Insula Evia, din Grecia. Ne bucurăm că îl avem mai mult prezent pe Sfântul Ioan Rusul prin această părticică din sfintele sale moaşte. În seara aceasta vom oficia slujba de Priveghere, vom face şi o mică procesiune în jurul bisericii cu sfintele sale moaşte, iar mâine vom oficia sfânta şi dumnezeiască Liturghie”, a spus pr. Gheorghe Comăneascu, parohul Bisericii Precupeţii Noi.

Biserica parohiei Precupeţii Noi datează din anul 1814.

Sfântul Ioan Rusul va fi cinstit şi la Parohia Brâncuşi

Sfântul Ioan Rusul ocroteşte şi biserica Parohiei Brâncuşi din sectorul 6 al Capitalei. După cum aflăm de la părintele paroh Costel Burlacu, sărbătoarea hramului va debuta cu oficierea în această seară a slujbei Vecerniei unită cu Litia, începând cu ora 18:00. Apoi, în ziua sărbătorii Sfântului, vineri, 27 mai 2016, va fi oficiată Slujba Utreniei, începând cu ora 08:30, urmată de Sfânta Liturghie.

Răspunsurile liturgice vor fi oferite de corul Evia al Parohiei condus de tânărul dirijor. Alin Vasile Trifu.

Sfinţirea locului şi aşezarea pietrei de temelie a avut loc în data de 12 februarie 2008. În data de 03.10.2010, cu Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a avut loc slujba de târnosire a demisolului bisericii, unde se slujeşte în prezent.

05

Românii au evlavie la Sfântul Ioan Rusul

În Arhiepiscopia Bucureştilor, Sfântul Ioan Rusul ocroteşte şi biserica Parohiei „Sfântul Dimitrie” din Pipera (Aleea Teișani nr. 23, Orașul Voluntari, 077191, Județul Ilfov), biserica din incinta Spitalului de Psihiatrie „Eftimie Diamandescu“, precum şi biserica Parohiei „Sfânta Parascheva“ din sectorul 5.

În ţară, biserici care au hramul „Sfântul Ioan Rusul“ sunt la Cluj, în cartierul Gheorgheni, la Iaşi, în incinta Spitalului de Neurochirurgie, la Sibiu, în incinta Spitalului de Pneumoftiziologie, în judeţul Vâlcea, la Mănăstirea Mălaia, în Teleorman, la Mănăstirea Adămeşti, iar în Giurgiu – biserica de lemn a Mănăstirii Comana şi Mănăstirea „Sfântul Ioan Rusul” din comuna Slobozia.

***

Sfântul Ioan Rusul s-a născut într-un sat din Rusia, la sfârșitul veacului al șaptesprezecelea, în timpul lui Petru cel Mare. Anul cel mai probabil al nașterii sale este 1690, și aceasta deoarece sfântul a participat ca soldat la războiul pe care îndrăznețul țar l-a ridicat împotriva turcilor în 1711.

Comentarii Facebook


Știri recente