Preşedintele Academiei Române a deschis simpozionul din Sacramento dedicat Marii Uniri

Academicianul Ioan Aurel Pop a fost primul vorbitor în cadrul simpozionului „Serbarea Marii Uniri”, organizat luni, 3 septembrie 2018, la Sacramento de parohia ortodoxă românească Învierea Domnului din oraş.

El a rememorat personalitățile care au contribuit la împlinirea acestui vis al românilor din toate țările românești.

Președintele Academiei Române a amintit etapele istorice care au dus la momentul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, respectiv Declarația de unire a Sfatului Țării din Basarabia de la 27 martie 1918 și Moțiunea Congresului General al Bucovinei de unire cu Țara Mamă la 28 noiembrie 1918.

Simpozionul s-a desfăşurat la Clubhouse Hall la Carmichael Park, 5750 Grant Avenue şi a fost precedat de slujba Te Deum-ului oficiată de Mitropolitul Nicolae în biserica parohiei Învierea Domnului, informează site-ul oficial al Mitropoliei celor două Americi.

A doua alocuţiune din cadrul simpozionului a fost rostită de Sebastian Doreanu, istoric român din Denver, Colorado. El a prezentat tema Aportul clerului român din Transilvania la realizarea Marii Uniri. 

Prezentarea a fost însoțită de un slide show cu fotografii ale unor preoți și personalități participante la Primul Război Mondial și evenimentele Marii Uniri.

Istoricul a conturat portretul și misiunea mai multor preoți români implicați în aceste evenimente.

La finalul evenimentului cultural a luat cuvântul Octavian Gabor, profesor de filozofie la Methodist College, Peoria, Illinois. Tema prezentării a fost Naționalismul între sisteme solare și constelații. 

De asemenea, la eveniment a participat Cosmin Dumitrescu, Consul General al României la Los Angeles, care și-a exprimat bucuria de a fi prezent și câteva gânduri despre Marea Unire.

În numele Arhiepiscopului Irineu al Alba Iuliei, prezent la Congresul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Statelor Unite ale Americii de la Chicago în iulie 2018, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nicolae a oferit doamnei Ioana Groza, principalul organizator al Simpozionului, ordinul Donum Sacrum Unitatis și crucea pentru mireni, instituite cu prilejul Centenarului.

Foto credit: Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Vineri vor fi închise școlile din cauza gripei

Toate unitățile de învățământ preuniversitar vor fi închise vineri, 25 ianuarie 2019, potrivit ordinului emis miercuri de Ministerul Educației Naționale la recomandarea Ministerului Sănătății. Ordinul de ministru a fost dat din cauza răspândirii gripei. Pentru…