Preşedintele Academiei Române a deschis simpozionul din Sacramento dedicat Marii Uniri

Academicianul Ioan Aurel Pop a fost primul vorbitor în cadrul simpozionului „Serbarea Marii Uniri”, organizat luni, 3 septembrie 2018, la Sacramento de parohia ortodoxă românească Învierea Domnului din oraş.

El a rememorat personalitățile care au contribuit la împlinirea acestui vis al românilor din toate țările românești.

Președintele Academiei Române a amintit etapele istorice care au dus la momentul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, respectiv Declarația de unire a Sfatului Țării din Basarabia de la 27 martie 1918 și Moțiunea Congresului General al Bucovinei de unire cu Țara Mamă la 28 noiembrie 1918.

Simpozionul s-a desfăşurat la Clubhouse Hall la Carmichael Park, 5750 Grant Avenue şi a fost precedat de slujba Te Deum-ului oficiată de Mitropolitul Nicolae în biserica parohiei Învierea Domnului, informează site-ul oficial al Mitropoliei celor două Americi.

A doua alocuţiune din cadrul simpozionului a fost rostită de Sebastian Doreanu, istoric român din Denver, Colorado. El a prezentat tema Aportul clerului român din Transilvania la realizarea Marii Uniri. 

Prezentarea a fost însoțită de un slide show cu fotografii ale unor preoți și personalități participante la Primul Război Mondial și evenimentele Marii Uniri.

Istoricul a conturat portretul și misiunea mai multor preoți români implicați în aceste evenimente.

La finalul evenimentului cultural a luat cuvântul Octavian Gabor, profesor de filozofie la Methodist College, Peoria, Illinois. Tema prezentării a fost Naționalismul între sisteme solare și constelații. 

De asemenea, la eveniment a participat Cosmin Dumitrescu, Consul General al României la Los Angeles, care și-a exprimat bucuria de a fi prezent și câteva gânduri despre Marea Unire.

În numele Arhiepiscopului Irineu al Alba Iuliei, prezent la Congresul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Statelor Unite ale Americii de la Chicago în iulie 2018, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nicolae a oferit doamnei Ioana Groza, principalul organizator al Simpozionului, ordinul Donum Sacrum Unitatis și crucea pentru mireni, instituite cu prilejul Centenarului.

Foto credit: Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi

 

Comentarii Facebook


Știri recente