Patriarhul României: Viaţa veşnică începe încă din lumea aceasta când ne unim prin Botez cu Preasfânta Treime (Video)

Bucureşti, 6 ianuarie 2018/11:04 – În ziua sărbătorii Botezului Domnului, Patriarhul României le-a spus credincioşilor prezenţi în Catedrala Patriarhală că viaţa din Împărăţia Cerurilor nu începe după moarte, ci începe încă de pe pământ odată cu primirea Tainei Botezului. „Viaţa veşnică începe încă din lumea aceasta când ne unim prin harul Sfântului Botez cu Tatăl Cel Veşnic, cu Fiul Cel Veşnic şi cu Duhul Sfânt Cel Veşnic”.

„Botezul”, a subliniat Părintele Patriarh, „înseamnă nu doar iertarea păcatelor, ci începutul unei vieţi noi cereşti, viaţa veşnică, viaţa de iubire a Tatălui, a Fiului şi a Duhului Sfânt în care suntem integraţi”.

Făcând referire la cântarea liturgică Câţi în Hristos v-aţi botezat, în Hristos v-aţi şi îmbrăcat, Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române a explicat că înţelesul  nu este unul material, ci duhovnicesc”. „Înseamnă că v-aţi îmbrăcat în harul adus de Hristos prin care se arată iubirea lui Dumnezeu Tatăl şi se dăruieşte prezenţa şi lucrarea sfinţitoare a Duhului Sfânt”, a afirmat Preafericirea Sa.

Odată cu primirea Botezului ne îmbrăcăm, după cum a spus Părintele Patriarh Daniel, „în lumina harului Preasfintei Treimi, în Iubirea lui Hristos, în sfinţenia lui Hristos, în viaţa veşnică a lui Hristos, de aceea Botezul este arvuna vieţii veşnice”.

„Când ne îmbrăcăm în Hristos înseamnă că ne îmbrăcăm în viaţa veşnică”, a subliniat Preafericirea Sa.

Cuvântul a fost rostit de Preafericitul Părinte Daniel sâmbăta aceasta în cadrul Sfintei Liturghii oficiate la Catedrala Patriarhală. Alături de Preafericirea Sa au slujit următorii ierarhi:

  • Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum,
  • Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal,
  • Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal,
  • Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În omilia Sa, Patriarhul Daniel a explicat deosebirea dintre botezul lui Ioan şi cel creştin. Botezul Înaintemergătorului Domnului era spre pocăinţă ca stare pregătitoare pentru primirea iertării păcatelor, însă iertarea propriu-zisă se dăruieşte prin botezul creştin oficiat în numele Preasfintei Treimi.

„Aici este marea noutate, şi anume că îndată după botezul pocăinţei, botezul lui Ioan, se deschide calea spre un alt botez şi anume Botezul cu apă şi Duh Sfânt. De aceea, Sfântul Ioan spune: Eu nu sunt vrednic, eu botez cu apă, dar după mine va veni Cineva căruia eu nu sunt vrednic să îI dezleg curea încălţămintei şi Acela vă va boteza Duh Sfânt şi cu foc. Prin aceasta vedem că botezul lui Ioan era un început de botez, dar Botezul pe care îl aduce Hristos, Botezul în numele Preasfintei Treimi este Botezul creştin care dăruieşte harul Duhului Sfânt şi iertarea păcatelor şi alte multe daruri”, a evidenţiat Preafericirea Sa.

Totodată, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat că Botezul Mântuitorului Iisus Hristos în apa Iordanului este „temelia botezului creştin” care constituie începutul înfierii omului prin harul Duhului Sfânt şi începutul învierii omului din moartea cauzată de păcat.

„În Botezul pe care îl primim noi prin apă şi Duh Sfânt”, a spus Patriarhul României, „nu primim doar iertarea păcatului strămoşesc şi a celor personale, dacă cel ce se Botează este adult, ci se primeşte harul înfierii. Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu după natură, iar noi suntem fiii lui Dumnezeu prin Botez, după har, prin harul înfierii”.

De asmenea, Preafericirea Sa a afirmat că „prin Botez se mai dăruieşte şi arvuna sau harul învierii prin lucrarea Duhului Sfânt; harul învierii sufletului din moartea pricinuită de păcat şi harul pregătirii pentru învierea trupurilor la sfârşitul veacurilor, la învierea cea de obşte”.

La finalul Sfintei Liturghii soborul slujitor a ieşit în procesiune în faţa Reşedinţei Patriarhale. Apoi, pe esplanada din faţa Catedralei Patriarhale, Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel a oficiat Sfinţirea cea Mare a Apei (Agheasma mare).

Foto credit: Nicolae Robert/Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…