12 mai | Ziua internaţională a asistenţilor medicali

Ziua internaţională a asistenţilor medicali (International Nurses Day) a fost instituită în anul 1974 la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali, informează Agerpres. 

Această zi este celebrată anual, în data de 12 mai, odată cu cu ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale, care a pus bazele moderne ale asistenţei medicale.

Aniversarea de de anul acesta este una specială, întrucât anul 2020 a fost proclamat Anul Asistentului Medical şi al Moaşei, s-au împlinit 200 de ani de la naşterea asistentei medicale Florence Nightingale, dar şi 120 de ani de la înfiinţarea Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali (International Council of Nurses – ICN).

Asistenţii medicali au fost sărbătoriţi şi de Ziua mondială a sănătăţii (7 aprilie) şi Ziua internaţională a moaşelor (5 mai).

Există peste 20 de milioane de asistenţi, în întreaga lume, prezenţi din momentul naşterii unei vieţi şi pe tot parcursul acesteia, rolul lor fiind esenţial în abordarea unei game largi de probleme de sănătate.

În România, există Facultăţi de Asistenţă Medicală în cadrul Universităţilor de Medicină, iar activitatea profesională şi ştiinţifică a asistenţilor medicali este supervizată de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, organism similar cu cel al Colegiului Medicilor.

În contextul aniversării de astăzi, Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de binecuvântare și prețuire pentru personalul sanitar cu prilejul Zilei Internaționale a Asistentului Medical.

Foto credit: fcmsantacasasp.edu.br

Comentarii Facebook


Știri recente