Investițiile și respectarea drepturilor, elementele cheie ale Zilei Internaționale a Asistenților Medicali 2022

Ziua internaţională a asistenţilor medicali (International Nurses Day) a fost instituită în anul 1974 la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali, informează Agerpres

Această zi este celebrată anual, în data de 12 mai, odată cu cu ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale, care a pus bazele moderne ale asistenţei medicale.

Investițiile în asistența medicală și respectarea drepturilor asistenților medicali sunt elementele cheie ale temei Zilei Internaționale a Asistenților Medicali în 2022: „Asistentul Medical – O voce care să conducă – Investește în asistența medicală și respectă drepturile asistenților pentru a asigura sănătatea globală”.

Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN) este o federaţie de peste 130 de asociaţii naţionale de asistenţi medicali, reprezentând cele peste 27 de milioane de asistente medicale din întreaga lume.

Fondat în 1899, ICN este prima şi cea mai largă organizaţie internaţională din lume pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii. ICN activează pentru a asigura îngrijiri medicale de calitate pentru toţi, pentru politici solide de sănătate la nivel global, progresul cunoştinţelor de asistenţă medicală, precum şi pentru respectarea pretutindeni în lume a profesiei de asistent medical, se menţionează pe site-ul ICN.

Un raport al ICN arată că pandemia de COVID-19 a înrăutățit situația forței de muncă globale în ce privește asistența medicală. Raportul sugerează că va fi nevoie de 13 milioane de asistenți medicali pentru a acoperi deficitul global în următorii 10 ani, echivalentul a aproape jumătate din forța de muncă actuală, de 27 de milioane.

Asistenţii medicali au fost sărbătoriţi şi de Ziua mondială a sănătăţii (7 aprilie) şi Ziua internaţională a moaşelor (5 mai).

În România, există Facultăţi de Asistenţă Medicală în cadrul Universităţilor de Medicină, iar activitatea profesională şi ştiinţifică a asistenţilor medicali este supervizată de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, organism similar cu cel al Colegiului Medicilor.

Foto credit: fcmsantacasasp.edu.br

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente