IPS Irineu, la mormântul Arhim. Ghelasie Țepeș: Iubirea este virtutea de căpetenie care l-a caracterizat

„Iubirea este virtutea de căpetenie care l-a caracterizat pe vrednicul de pomenire Arhimandritul Ghelasie, ctitor, duhovnic și mare stareț al acestei mănăstiri”, a spus vineri Arhiepiscopul Irineu al Alba Iulie la mormântul Arhim. Ghelasie Țepeș de la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Sighișoara.

Înaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie în biserica așezământului monahal cu ocazia hramului secundar, Izvorul Tămăduirii.

„Iubirea l-a transferat dincolo de barierele acestui mormânt închis, dincolo de granițele morții”, a spus IPS Irineu.

„Fie ca Hristos care a biruit moartea și a deschis orizontul învierii pentru umanitatea răscumpărată să-l fericească de-a pururi pe Părintele Ghelasie în rai luminos și să-i facă parte de alese bucurii, răsplătindu-l pentru toate ostenelile pe care le-a depus aici, pe pământ”.

Arhiepiscopul Alba Iuliei i-a îndemnat pe credincioși să privească la Părintele Ghelasie ca la un chip luminos și să îl cinstească în continuare, „pentru că cea mai bună cinstire pe care putem să o dăm unui sfânt sau unei persoane dragi răposate este să îi urmăm stilul de viață și să întrupăm virtuțile lui în existența noastră pământească și temporară”.

„Să-l pomeniți mereu în rugăciuni, să îi vizitați mormântul și să puneți în lucrare frumoasele și înțeleptele sale cuvinte pe care cu timp și fără timp le-a semănat în ogorul sufletelor noastre”, a încheiat ierarhul.

Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara a fost înființată în anul 1997, ca urmare a dorinței credincioșilor din zonă și a protopopului Ioan Boian. În anul 1998, Părintele Ghelasie Țepeș împreună cu alți patru viețuitori ai Mănăstirii Lupșa au sosit la nou-înființatul așezământ monahal. Comunitatea călugărească a mănăstirii s-a format în duhul blând și luminos al Arhimandritului Ghelasie, care a reușit să întipărească principiile monahale în trăirea fiecărui viețuitor din obște.

Arhimandritul Ghelasie Țepeș a trecut la viața veșnică în data de 15 noiembrie 2020 și a fost înmormântat la mănăstirea pe care a ctitorit-o.

Sursă foto: Arhiepiscopia Alba Iuliei


Știri recente

Congresul Național „Hristos Împărtăşit Copiilor” are ca temă tradiția și noutatea în activitatea catehetică parohială

Activităţile catehetice desfășurate de Biserică prin intermediul parohiilor vor fi abordate la Congresul Naţional „Hristos Împărtăşit Copiilor”, organizat de Sectorul teologic-educaţional al Administraţiei Patriarhale la Centrul Social-Pastoral „Sfânta Cruce” – Mănăstirea Caraiman în perioada 23-25…