Patriarhul Daniel: Mântuitorul Iisus Hristos transformă pe omul vindecat într-un misionar statornic

„Mântuitorul transformă pe omul vindecat într-un misionar statornic, în cetatea lui, să vestească tuturor cât bine i-a făcut lui Dumnezeu”, le-a spus duminică Patriarhul Daniel credincioşilor adunaţi în rugăciune la Paraclisul Catedralei Naţionale.

Potrivit Preafericirii Sale, textul biblic citit duminică ne arată că „omul vindecat de Iisus este un dascăl al recunoștinței”.

În acest sens, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române a lansat în omilia sa îndemnul ca după ce am fost vindecaţi de o suferință „să mulțumim lui Dumnezeu și să spunem tuturor cât bine ne-a făcut nouă Dumnezeu”.

Un alt aspect semnalat de Patriarhul României a fost acela al motivului pentru care demonii au intrat în turma de porci.

„Mântuitorul a permis ca demonii să intre în turma de porci pentru că locuitorii cetății erau mult prea ocupați de câștig material. În general, porcii nu erau consumați de iudei, fiind considerate animale necurate, dar acești oameni din ținutul Gherghesenilor creșteau porci pentru vânzare, pentru câștig material”, a spus Preafericirea Sa.

Patriarhul Daniel predicând credincioşilor de la Paraclisul Catedralei Naţionale. Foto Credit: Mihnea Păduraru / Ziarul Lumina

„Pentru aceasta Iisus a permis o pagubă materială”, a punctat Patriarhul, „ca să atenționeze din punct de vedere spiritual”.

„Uneori Dumnezeu îngăduie unele pagube materiale în viața noastră ca noi să nu ne legăm prea mult de lucrurile limitate și trecătoare, ci să ne îngrijim mai mult de mântuirea sufletului, de împlinirea virtuților, a faptelor bune”, a explicat Părintele Patriarh.

Patriarhul le-a mai făcut cunoscut celor prezenţi că în Evanghelia de astăzi „prin minunea și prin modul său de a gândi și făptui Mântuitorul învață fără să scoată cuvinte”.

De asemenea, tot din textul duminical al Sfintei Scripturi se poate observa că „puterea demonilor este foarte mare, dar limitată”, a spus Patriarhul care a precizat apoi şi cum pot creştinii să se protejeze de puterea demonilor.

„Dacă noi cerem ajutorul lui Iisus El ne eliberează de puterea demonilor și când omul are credință puternică și se roagă des demonii nu au nicio putere asupra lui, mai ales când se însemnează și cu semnul sfintei cruci”.

„Demonii se tem de sfânta cruce pentru că pe sfânta cruce S-a răstignit Iisus cel smerit Care îi judecă pe demonii mândri”, a explicat Patriarhul Daniel.

La final, Patriarhul Daniel a oferit pentru lăcaşul de cult mai multe volume apărute la editurile Patriarhiei Române.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul Psaltic Anastasis al Paraclisului Catedralei Naţionale.

Activitatea misionară, pastorală şi liturgică desfăşurată la Paraclisul Catedralei Naţionale cu hramurile „Învierea Domnului, Maica Domnului Prodromiţa şi Sfântul Ioan Gură de Aur” se înscrie în contextul eforturilor pe care Patriarhia Română le desfăşoară în vederea edificării Catedralei Naţionale.

Paraclisul a fost construit în anul 2011, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe amplasamentul Catedralei Mântuirii Neamului.

Paraclisul are alături şi un grup de voluntari care a devenit renumit pentru acţiunile întreprinse în slujirea semenilor prin diferite campanii.

Prin intermediul proiectelor „Sănătate pentru Sate” şi „Prevenție și Educație pentru Sănătate” desfășurate de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului au fost asistate şi consiliate în diferite specializări medicale peste 19.000 de persoane din mediul rural.

Prin programul „Donează sânge, salvează o viaţă!” au fost colectate peste 10 tone de sânge.

De cea mai recentă campanie, Prevenţie si depistare precoce a cancerului de col uterin, au beneficiat sute de persoane de sex feminin din județul Ilfov.

Foto Credit: Mihnea Păduraru / Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente