Mitropolitul Clujului a slujit la hramul mănăstirii Ciucea, ctitorită de Octavian Goga

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei a oficiat duminică Sfânta Liturghie la mănăstirea clujeană ciucea Ciucea, ctitorie a familie Goga, aşezământ monahal care şi-a sărbătorit hramul de Naşterea Maicii Domnului, informează Radio Renaşterea.

Mănăstirea de maici de la Ciucea se află pe domeniul familiei Goga, acolo unde se găsește muzeul memorial dedicat poetului.

Mănăstirea a fost ctitorită de soții Goga, dar funcţionează propriu-zis din anul 1939, la un an după trecerea la cele veșnice a poetului Octavian Goga.

Duminică, Înaltpreasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară al aşezământului monahal, care îi are ca ocrotitori pe Sfinţii Ioachim şi Ana.

Din soborul slujitor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Huedin, părintele Dan Lupuțan și părintele duhovnic,  pr. Ioan Gânscă.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de grupul de fete „Sfântul Ioan Damaschin” din Cluj-Napoca, dirijat de Ioana Veronica Balc.

La final, părintele Ioan Gânscă, duhovnicul mănăstirii, a mulțumit ierarhului și tuturor celor prezenți la sărbătoarea așezământului monahal.

Mănăstirea de la Ciucea, ctitoria poetului Octavian Goga, a funcționat până în 1945, când a fost închisă de regimul comunist.

Așezământul monahal actual a fost reînființat în 1994, cu purtarea de grijă a Mitropolitului  Bartolomeu.

Aşezământul monahal o are ca stareță pe Maica Inocentia Filip, iar ca duhovnic pe părintele Ioan Gânscă, un ucenic apropiat al părintelui Teofil Părăian de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus.

Pe lângă bisericuța veche, mănăstirea mai are un paraclis interior, unde se slujește pe timp de iarnă, un atelier de croitorie și de broderie, unde maicile croiesc veșmintele preoțești.

Foto credit: Radio Renaşterea

Comentarii Facebook


Știri recente