Festivalul „Din dragoste pentru frumos“, la Paris şi Bruxelles

Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale a organizat, în perioada 14-17 mai 2015, o nouă ediţie a Festivalului „Din dragoste pentru frumos“, un eveniment de artă, cultură şi teologie care a devenit o frumoasă tradiţie în viaţa diasporei româneşti. În acest an, evenimentele din cadrul festivalului s-au desfăşurat în două capitale occidentale, Paris (Franţa) şi Bruxelles (Belgia), informează Ziarul Lumina.

Festivalul „Din dragoste pentru frumos“, care a debutat în anul 2011, este o chemare către frumos pentru credincioşii din diaspora românească. În acest an, festivalul de artă, cultură şi teologie, dedicat Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi, s-a desfăşurat în mai multe locuri din oraşele Paris şi Bruxelles, unde s-au organizat conferinţe, concerte, expoziţii, piese de teatru, proiecţii de film şi imagini, seri de poezie şi lansări de carte, iar pe lista invitaţilor s-au aflat personalităţi din ţară şi străinătate, precum Gheorghe Zamfir, Grigore Leşe, academicianul Eugen Simion, actriţa Maria Ploae, regizorul, scenaristul şi producătorul Nicolae Mărgineanu, etnomuzicologul Costin Moisil, teologul şi antropologul Costion Nicolescu, actorul basarabean Vasile Butnaru, artistul plastic Silvia Radu, pictoriţa Miliţa Sion.

Unul dintre evenimentele mult aşteptate de către participanţi a fost conferinţa actorilor Jonathan Jackson şi Elisa Jackson, care s-au convertit la Ortodoxie. „Ambii Îl mărturisesc pe Hristos prin simplitatea vieţii lor, prin cuvintele frumoase, de aceea şi festivalul de anul acesta are rolul să-i facă pe oameni să se întâlnească aşa cum sunt ei, fără pretenţia de a arăta altceva decât sunt, şi să aducă fiecare dintre ei talentul pe care să-l pună în faţa celuilalt şi să-l discutăm dimpreună cu ceilalţi, care au talanţii lor. Acest actor, Jonathan Jackson, care are un limbaj de apostol, ceea ce este surprinzător la un american pe care l-ai văzut într-un serial televizat, a venit din depărtata Americă, unde Ortodoxia are rădăcini adânci, ca să-şi pună dragostea în slujirea Frumosului, în slujirea lui Hristos. Festivalul «Din dragoste pentru frumos» este o invitaţie, nu o realizare statică, ci ceva dinamic, iar misiunea Bisericii este aceea de a-l creşte şi de a-l zidi pe om. Omul zideşte Biserica, iar Biserica îl zideşte pe om. Aceasta este misiunea Bisericii de a fi în lume, de a-l lua pe om de unde este şi de a-l duce către Dumnezeu, ca într-o construcţie în care fiecare om este o cărămidă ce se pune una lângă cealaltă pentru a se înălţa către Dumnezeu“, a declarat pentru Radio TRINITAS pr. Emilian Marinescu, consilier cultural al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale.

Comentarii Facebook


Știri recente