Atelier de iconografie la biserica Sfântul Pantelimon – Foişorul de Foc din Bucureşti

A doua parte a atelierului de iconografie organizat anual de Departamentul pentru copii şi tineret „Ateneul Sfântului Pantelimon” la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti debutează sâmbătă 5 septembrie 2015, anunţă Pr. Bogdan-Aurel Teleanu.

„Prietenii Ateneului Sfântului Pantelimon”

A doua parte a atelierului de iconografie este intitulată „Prietenii Ateneului Sfântului Pantelimon” şi este susţinută de către Nicoleta Şerban, specialist în arta iconografică românească.

Prin organizarea acestui atelier, Departamentul pentru copii şi tineret „Ateneul Sfântului Pantelimon” își propune cultivarea tradiţiei pictării icoanei pe lemn la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti prin descoperirea şi punerea în valoare a talentelor tinerei generaţii.

“În acest sens, facem, precizarea că cea de a doua formă a bisericii Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc a fost construită în anul 1790 de către preotul Ivan ot Silvestru, recunoscut zugrav de icoane. Acesta a pictat câteva icoane şi la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, o parte din acestea mai păstrându-se şi astăzi. Iniţial, aşa după cum reiese după o mărturie fotografică a icoanelor zugrăvite pe o cutie a milei din acea perioadă, Popa Ivan stabilise ca cel de-al doilea hram al bisericii Sfântul Pantelimon să fie Sfântul Ierarh Nicolae. Acest hram s-a păstrat până aproape în secolul al XX-lea, după cum vedem din nişte documente privitoare la refacerea bisericii. Credem că stabilirea ca al doilea hram al bisericii Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc să fie Cuvioasa Parascheva s-a făcut abia în prima partea a secolului al XX-lea”, după cum a precizat Pr. Bogdan-Aurel Teleanu.

***

Biserica veche, construită din lemn – după cum ne informează istoricul N. Stoicescu -, a fost atestată documentar în testamentul domnitorului Grigore Ghica din iulie 1752. Mărturii despre această primă veche biserică construită din lemn întâlnim şi în „Bibliografia monumentelor feudale din Bucureşti” a Banului N. Cantacuzino.În anul 1790, în locul bisericii de lemn – după cum se menţionează într-o pisanie săpată în piatră cu litere chirilice – a fost construită una din zid de către preotul Ivan ot Silvestru.

Comentarii Facebook


Știri recente