Ziua Rețelelor Sociale: Să le folosim cu discernământ și responsabilitate

„Să folosim cu discernământ și responsabilitate rețelele de socializare în duhul solidarității, respectului și iubirii de semeni”, îndemna Patriarhul Daniel într-un mesaj transmis în 2021 de Ziua Rețelelor de socializare.

Ziua Mondială a Rețelelor Sociale este celebrată anual în data de 30 iunie. Sărbătoarea a fost inițiată de platforma Mashable, în 2010, ca o modalitate de a recunoaște impactul rețelelor sociale asupra comunicării globale și de a aduce lumea împreună.

Cu toții utilizăm rețelele de socializare. Biserica le recunoaște utilitatea dar atrage atenția constant asupra efectelor folosirii lor abuzive.

Totodată, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române semnala într-o pastorală din 2019 că în „era videocrației” prin intermediul rețelelor de socializare se nasc tendințe idolatre, narcisiste, sărăceşte comuniunea dintre oameni, iar persoana umană nu este prețuită la adevărata valoare, ca fiind icoana sau chipul lui Dumnezeu.

Folosim sau suntem folosiți?

Conf. Adrian Lemeni, Directorul Şcolii Doctorale de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, a prezentat recent, la Iași perspectiva teologului asupra inteligenței artificiale și a spus că o analiză lucidă nu înseamnă o contestare și nici o „demonizare” a mediilor digitale.

Adrian Lemeni consideră că plecând de la „rezultatele într-adevăr impresionante ale mediilor tehnologice de astăzi” este esențial să punem întrebarea importantă: „Care este prețul acestor rezultate și dacă ne permitem să plătim acest preț”.

„Este foarte important să înțelegem: Există un preț? Doar noi suntem cei care folosim aceste medii pe care le reducem uneori, într-un mod simplificator și naiv, la simple instrumente? Sau la rândul nostru suntem folosiți? Și atunci când suntem folosiți, tributul pe care îl plătim – unul în suflet și în viață – ni-l permitem? Merită acest tribut?”, a întrebat conferențiarul.

Adrian Lemeni a spus apoi că este important de făcut distincția între o realitate dată și o realitate construită: „Miza, în contextul actual, este cea a realității. Care este suportul profund al realității?”.

„În condițiile în care în mod repetat noi facem simulări, o simulare repetată devine mai reală decât realitatea însăși”.

Agenția de știri Basilica este prezentă pe cele mai importante canale sociale și oferă trenduri în social-media dar, totodată, îndeamnă la discernământ, amintind mereu îndemnul teologului Jean-Claude Larchet: „Deconectați-vă de la noile media pentru a vă reconecta cu Dumnezeu și aproapele”.

Sursă foto: Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente