Ziua Mondială a Primului Ajutor, marcată anual în a doua sâmbătă din septembrie, coincide anul acesta cu sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci. Tema abordată în 2024 este „Primul ajutor și sportul”, informează Global First Aid Centre.
Cu acest prilej, sub sloganul „Primul-Ajutor ești tu. Fii eroul comunității tale!”, filialele de Cruce Roșie din România organizează demonstrații și cursuri de prim-ajutor.
Adrian Armășelu, manager Prim-Ajutor în cadrul Crucii Roșii Române, declară că „românii nu știu să intervină. Iar cei care o fac nu dețin cunostințele corecte. Spre exemplu, dacă suferim o arsură, mulți dintre noi încă aplicăm albuș de ou pe zona afectată, iar dacă ni se îneacă bebelușul lângă noi, îl scuturăm, cu capul în jos. În astfel de situații putem face mai mult rău decât bine”.
„Tu știi să intervii, dacă este cazul? Aceasta ar fi prima întrebare pe care ar trebui să ne-o adresăm…”, subliniază Adrian Armășelu. Cu fiecare minut care trece fără a începe manevrele de resuscitare, șansele de supraviețuire ale victimei scad cu 10%, iar după 4 minute apar leziunile cerebrale.
Șansele de supraviețuire ale unei persoane care nu respiră mai mult de 10 minute scad spre zero. Exemplele pot continua: de la sângerarea masivă ce poate produce decesul în mai puțin de cinci minute și până la sufocarea cu un corp străin, în cazul unui copil mic, ce poate fi fatală.
Cursurile de prim-ajutor ale Crucii Roșii Române sunt susținute de medici sau instructori atestați în domeniul primului ajutor de bază și oferă participanților modalități de salvare a vieții până la sosirea ambulanței.
Cursul de prim-ajutor se finalizează cu un examen, în urma căruia fiecare participant primește un certificat de absolvire, care confirmă că persoana este instruită să acorde primul ajutor.
Programa de curs este standardizată la nivel național și armonizată în conformitate cu recomandările Consiliului European de Resuscitare și ale Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie.
Cursul durează 12 ore și este certificat european de Centrul Mondial de Referință pentru acordarea primului ajutor al Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie.
Biserica Ortodoxă Română este alături de Crucea Roșie Română în procesul transmiterii cunoștințelor de acordare a primului ajutor, prin activități educative non-formale.
Citește și:
- Reprezentanții ISU i-au învățat pe credincioșii unei parohii din Iași să acorde primul ajutor
- Copiii de la o școală parohială din Aiud au învățat să acorde primul ajutor de la specialiști
- Iași: Un student teolog pompier și-a învățat colegii să acorde primul ajutor
- Angajații Arhiepiscopiei Iașilor au învățat să acorde primul ajutor de la pompierii SMURD
- Voluntarii CMN i-au învățat pe elevii din Pantelimon cum să acorde ajutor în situații de urgență