Ziua Mondială a Donatorului de Sânge: Să ne manifestăm în mod concret compasiunea și solidaritatea

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, marcată anual în 14 iunie, a fost instituită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în 2005, pentru a crește gradul de conștientizare în societate cu privire la nevoia de a dona sânge, dar și pentru a-i celebra pe cei care salvează vieți făcând aceasta.

Tema din acest an a zilei este „Donează sânge, donează plasmă, împarte viață și împarte-o des”. Țara gazdă a manifestărilor OMS legate de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge din acest an este Algeria.

La fiecare 3 secunde există un român care are nevoie de o transfuzie de sânge. Dar România se confruntă cu o criză cronică de sânge, fiind codașa Europei la numărul de donatori de sânge: sub 2% din populație, deși 37% din populație este eligibilă, potrivit statisticilor.

Cu o singură donare de sânge, poți salva trei vieți.

Una dintre cele mai cunoscute și vechi campanii caritabile organizate de Patriarhia Română este Campania „Donează sânge, salvează o viață!”, care anul acesta împlinește un deceniu de acțiuni salvatoare.

Bilanțul acestei campanii este de 36 de acțiuni de colectare, în cadrul cărora peste 50.000 de donatori au oferit 23.000 litri de sânge.

Specialiștii estimează că jumătate din populație va avea nevoie cel puțin o dată în viață de o transfuzie de sânge. Astfel, în mod simbolic, dar și concret, formarea obiceiului de a dona constant ne poate salva pe noi înșine sau pe cei dragi ai noștri.

Donează

Sursă foto: Citybest.ro

Comentarii Facebook


Știri recente