Ziua Marinei Române: Luni se împlinesc 120 de ani de la prima sărbătorire

Ziua Marinei Române este serbată anual, odată cu Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august. Anul acesta se împlinesc 120 de ani de la prima serbare a zilei dedicate marinarilor români, care a avut loc în 1902.

Sărbătoarea a fost instituită oficial prin legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, iar din anul 2009 este zi liberă națională.

Municipiul Constanța va fi centrul manifestărilor culturale, militare și religioase desfășurate de Ziua Marinei Române.

Program

La Constanța, programul festiv va începe luni dimineață, la ora 10:00, cu ceremonialul de ridicare a Pavilionului, Geacului și Marelui Pavoaz la bordul navelor militare și se va desfășura în portul militar și Portul Tomis.

În portul militar, festivitatea va începe cu o slujbă religioasă și va fi urmată de alocuțiuni și de vizitarea navei-școală „Mircea”, recent întoarsă dintr-un marș internațional de instrucție.

În Portul Tomis, activitățile vor cuprinde expoziții de tehnică militară, standuri cu ofertele educaționale ale instituțiilor militare de învățământ, ateliere interactive de noduri marinărești.

Formația de nave militare, ancorate în fața Comandamentului Flotei, va defila, în intervalul orar 11:00-12:00, până la Midia și retur, pentru a saluta turiștii aflați pe litoral.

Cea de-a 120-a aniversare a Zilei Marinei Române se va încheia cu un concert extraordinar, susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și cu retragerea cu torțe a marinarilor, urmate de un spectacol de artificii. Retragerea cu torțe va avea loc în intervalul orar 20.30-22.00 și se va desfășura pe traseul Cazino – Bulevardul Regina Elisabeta – Farul Genovez – Comandamentul Flotei – Piața „Ovidiu”.

Concertul intitulat „Ave Maria”, susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, este închinat Maicii Domnului, protectoarea marinarilor, se va desfășura între orele 21.00-22.00, în zona statuii lui Mihai Eminescu de pe faleză.

Manifestările organizate cu prilejul Zilei Marinei se vor încheia cu un spectacol de artificii lansate de pe mare.

Muzeul Național al Marinei Române va putea fi vizitat, gratuit, sâmbătă, 13 august, și luni, 15 august, în intervalul orar 09:00-16:00.

Vezi programul complet în comunicatul de presă transmis de Forțele Navale Române.

Sursă foto: Europa FM

Comentarii Facebook


Știri recente