Ziua Învățătorului în Anul omagial al satului românesc

Data de 5 iunie este dedicată, începând cu anul 2008, învățătorului, unul dintre personajele-cheie ale comunităților rurale, omagiat de Patriarhia Română alături de preoții și primarii gospodari în Anul Omagial al satului românesc.

Primele școli românești au apărut pe lângă biserici, educația copiilor fiind mereu o prioritate a Bisericii. „În Biserică învățăm de la Sfinții Părinți că educația tinerilor și a copiilor este o artă, și nu una întâmplătoare, ci ea este cea mai însemnată dintre arte”, a spus Patriarhul României.

„Acolo unde există cooperare strânsă între preot, primar, învățător și medic, se creează speranță mai multă și comuniune spirituală mai intensă”, a subliniat Patriarhul României la proclamarea Anului Omagial 2019.

Prin intermediul mai multor colocvii și simpozioane, întâlniri, expoziții, mărturii, evocări, documentare și publicații sunt evidențiați în acest an pe tot cuprinsul Patriarhiei Române învățători români de la sat și nu numai.

Grija Bisericii pentru învățământul românesc de la sat a fost pusă în fapte prin intermediul programelor educaționale „Hristos împărtășit copiilor” și „Alege școala!”. De asemenea, voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale au colaborat cu zeci de învățători și profesori din mediul rural prin Campania de Prevenție și Educație pentru Sănătate.

Ziua Învățătorului, 5 iunie, este data nașterii pedagogului, inginerului şi teologului Gheorghe Lazăr, considerat părintele școlii românești. În 1881, Gheorghe Lazăr a înfiinţat la Bucureşti prima şcoală cu predare în limba română, Colegiul „Sfântul Sava”.

Foto credit: Education Writers Association

Comentarii Facebook


Știri recente