„Limbajul semnelor ne uneşte”: Ziua dedicată identității lingvistice a persoanelor cu deficiențe de auz

Ziua internaţională a limbajului semnelor este celebrată anual în data de 23 septembrie. A fost instituită în urmă cu cinci ani de Organizaţia Naţiunilor Unite, la propunerea Federaţiei Mondiale a Surzilor (FMS).

Data a fost aleasă pentru a coincide cu aniversarea FMS: 23 septembrie 1951.

Tema Zilei internaţionale a limbajului semnelor din 2022 este „Limbajul semnelor ne uneşte”.

Rostul acestei zile este de a sublinia atât importanţa practică şi culturală a limbajelor mimico-gestuale, cât şi de a atrage atenţia asupra necesităţilor persoanelor cu deficienţe auditive, în special nevoia de integrare socială, profesională şi culturală, informează Agerpres.

ONU subliniază că această zi reprezintă o oportunitate unică pentru a susţine şi proteja indentitatea lingvistică şi diversitatea culturală a tuturor oamenilor cu deficienţe de auz. Comunităţile acestor persoane, guvernele şi organizaţiile societăţilor civile sunt aşteptate să îşi îndrepte eforturile în vederea promovării şi recunoaşterii limbajelor semnelor ca parte normală şi dinamică a peisajului lingvistic naţional şi internaţional.

Liderii tuturor ţărilor, de la preşedinţi, premieri, parlamentari, primari etc. sunt încurajaţi să comunice prin semne tema din anul acesta a Zilei internaţională a limbajului semnelor.

Totodată, la iniţiativa Federaţiei Mondiale a Surzilor, clădirile şi locurile publice cu însemnătate deosebită, precum reşedinţele prezidenţiale, parlamentele şi primăriile să fie iluminate în albastru, ca semn de solidaritate cu întreaga comunitate globală a persoanelor cu deficienţe de auz.

Arhiepiscopia Bucureştilor construieşte un centru pentru hipoacuzici

La începutul lunii septembrie a fost pusă piatra de temelie a unui centru destinat persoanelor cu probleme de auz și de vorbire în Sectorul 5 al Capitalei, pe strada Doina nr. 7. Terenul a fost oferit de Arhiepiscopia Bucureștilor și toate serviciile vor fi suportate de Patriarhia Română.

În Arhiepiscopia Bucureștilor se află peste patru mii de persoane cu deficienţe de auz şi vorbire. Comunitatea este slujită de Pr. Mirel Ilie care cunoaște și utilizează la slujbe limbajul mimico-gestual.

Pr. Mirel Ilie. © Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Mai multe eparhii au preoți care comunică în limbajul semnelor și slujesc comunitățile de hipoacuzici, cum este Pr. Ionuț Mihalașcu din Buzău sau Pr. Viorel Cojocaru din Chișinău.

Anul trecut, în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, a apărut prima carte de rugăciuni tradusă în limbajul mimico-gestual liturgic românesc.

Carte de rugăciuni în limbajul mimico-gestual. © Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Pentru că a fost nevoit să vorbească prin semne despre Sfânta Treime, la Sinodul 2 Ecumenic, atunci când unul dintre eretici i-a acoperit gura, Sfântul Ierarh Meletie, cinstit în data de 12 februarie, este considerat ocrotitorul persoanelor cu deficiențe de auz.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Comentarii Facebook


Știri recente