PS Timotei Prahoveanul: Fericiți sunt fiii Învierii care îl caută și îl mărturisesc pe Mântuitorul

„Fericiți sunt fiii Învierii care îl caută și îl mărturisesc pe Mântuitorul cel înviat din morți”, a explicat marți Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Patriarhală.

În cuvânt, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a explicat textul evanghelic care prezintă arătarea Mântuitorului în Drumul spre Emaus, la scurt timp după Înviere.

„Mântuitorul se arată și acum prin lumina Botezului și prin lucruri minunate, multor Fii ai Învierii, pentru că Biserica are și astăzi, nu doar atunci în vremea ucenicilor Mântuitorului, astfel de Fii ai Învierii”.

Preasfinția Sa a vorbit, de asemenea, despre modul în care trebuie să trăiască cei care mărturisesc Învierea din morți a Mântuitorului: să asculte Cuvântul Evangheliei, să se bucure și să ierte.

Potrivit ierarhului, „Fiii Învierii” sunt cei care găsesc bucurie în ascultarea și înțelegerea Cuvântului lui Dumnezeu și cei care „ascultă Cuvintele Evangheliei, în fiecare duminică și sărbătoare”

„Fiii Învierii se bucură și iartă!”, a adăugat ierarhul cu referire la cântarea liturgică: „Ziua Învierii! Și să ne luminăm cu prăznuirea, și unul pe altul să ne îmbrățișăm. Să zicem: fraților și celor ce ne urăsc pe noi; să iertăm toate pentru Înviere. Și așa să strigăm: Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le”.

Istoria Săptămânii Luminate

Totodată, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a explicat semnificațiile Săptămânii Luminate, a cărei denumire provine din practica catehumenilor, atunci când în primele secole creștine erau botezați cei care doreau să facă parte din Biserică.

„În veacul al patrulea, Pelerina Egeria ne spunea că, în diferite locuri, ea care umblase mult, inclusiv la Ierusalim, vedea mulțime de creștini care purtau veșminte luminate sau luminoase, pentru că se îmbrăcau în alb, odată cu primirea Tainei Botezului, care avea loc în ziua sărbătorii Învierii Domnului”.

„Ei veneau la biserică în veșminte albe, în haine luminoase, purtând făclii de ceară, dar mai ales făcliile credinței și ale faptelor bune. De la numele acestora și de la felul cum se îmbrăcau iluminații aceștia care primiseră Lumina Sfântului Botez, a primit denumirea și săptămâna de după Sfintele Paști, numită, așa cum se știe, Săptămâna Luminată”, a subliniat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Foto credit: captură ecran Trinitas Tv


Știri recente