Ziua de 1 decembrie sărbătorită la Caransebeș

Manifestările de Ziua Națională a României, la Caransebeș, au fost sărbătorite în vecinătatea Catedralei Episcopale, în fața crucii monument, din centrul civic, ridicată în anul 1810, în memoria eroilor bănățeni din toate timpurile.

Evenimentele au debutat cu săvârșirea slujbei de Te-Deum, oficiată de către un ales sobor de preoți condus de către părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului. După oficierea serviciului religios, au fost susținute alocuțiuni și mesaje din partea Bisericii și a celorlalte autorități de stat, care au îndemnat pe români la conștiință românească și responsabilitate creștină.

Părintele Daniel Alic în cuvântul de deschidere a subliniat: „La un astfel de eveniment, noi oamenii bisericii trebuie să afirmăm cu tărie că de-a lungul vremii credința ortodoxă a fost baza spiritualității și culturii românești și tot prin contribuția majoră a bisericii, la 1 decembrie 1918, s-a realizat unitatea tuturor românilor. Ioan Pap, episcop al Aradului și episcopul Caransebeșului Miron Cristea, patriarhul de mai târziu al României, au fost doi oameni ai Bisericii noastre, care prin aportul lor deosebit au adunat românii laolaltă pentru a spune da unirii cu țara. Iubiți frați români și noi trebuie astăzi să ne închinăm cu pioșenie altarului la care au slujit înaintașii noștri și să cinstim cum se cuvine măreața zi a învierii neamului românesc”.

În continuare, garda de onoare a unității militare din Caransebeș, precum și un grup de soldați, care au fost înveșmântați în costume militare din perioada primului război mondial, au defilat pe sub arcul din centrul civic, care poate defini și unitatea spirituală a creștinilor.

(Articol realizat de Pavel Canea)

Comentarii Facebook


Știri recente