Data de 15 Ianuarie a fiecărui an este înscrisă în calendarul oricărui român cu litere de aur, deoarece în această zi s-a născut marele poet național – Mihai Eminescu, cel care a propulsat literatura română în sfera operelor marilor clasici europeni. Începând din anul 2010, de ziua nașterii poetului nepereche se sărbătorește și Ziua Culturii Naționale.
Cu binecuvântarea și prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a avut loc în cadrul Protopopiatului Ortodox Român din Orăștie simpozionul intitulat „Eminescu – poetul nepereche”. Manifestarea a debutat prin slujirea unei slujbe de parastas în biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Orăștie, săvârșită de către PC Pr. Prot. Narcis Terchet, alături de PC Pr. Călin Mihuț, paroh al parohiei „Adormirea Maicii Domnului” – Orăștie II, și de PC Pr. Ionel Scânteie, preot slujitor în cadrul parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” – Orăștie III, în prezența reprezentanților autorității locale, a distinșilor profesori și a celorlalți credincioși.
În deschiderea lucrărilor, a avut loc un spectacol poetic și muzical susținut de inimoșii elevi ai clasei a III-a de la Școala Dr. Aurel Vlad. Manifestarea a adunat dascăli ai municipiului Orăștie care au prezentat referate despre marele poet cu un cuprins bogat ce trădează atât buna pregătire științifică cât și trăirile curate și profunde ca urmare a lecturării poeziilor. În susținerea lui, PC Pr. Protopop Narcis Terchet a ținut să amintească de Ziua Culturii Naționale, de importanța ei, dar și de necesitatea păstrării nealterate a candelei ce arde în inimile românilor pentru marele poet național.
Acest simpozion a fost organizat în colaborare cu Societatea „Limba noastră cea română” – filiala 43 Orăștie, președinte profesor Miron Simedrea, al cărui aport a fost esențial pentru buna desfășurare a evenimentului, cu Primăria Municipiului Orăștie, Casa de Cultură din localitate și Biblioteca Municipiului Orăștie, cea care a și găzduit în sala de cultură această manifestare, după cum ne-a transmis Pr. Prot. Narcis Terchet.
Mihai Eminescu
Poetul, publicistul și gânditorul Mihai Eminescu s-a născut în 15 ianuarie 1850 în Botoșani, copilăria petrecând-o la Ipotești. Dobândește cunoștințe de limba germană și studiază filosofia. Debutează ca poet în anul 1866, odată cu moartea pofesorului pe care l-a apreciat, scriind poezia La mormântul lui Aron Pumnul. Prima poezie apărută într-o publicație este De-aș avea, găzduită de revista „Familia” a lui Iosif Vulcan. Imaginile construite de Luceafărul poeziei românești sunt inegalabile, viersul său având o muzicalitate aparte, cu o forță inegalabilă de a concentra în rimă și ritm idei și păreri despre natură, sentimente, știință dar și religie. Trăirile intense ale poetului precum și consumul lui lăuntric au fost imprimate pe hârtie cu o măiestrie greu de întrecut, prin aceasta descoperindu-se geniul lui literar. Nu trebuie uitată implicarea lui Eminescu și în treburile politice ale vremii, chiar dacă și-a atras diferite reproșuri atât de la contemporanii lui, cât și de la noi, epigonii. Totuși, prin tot ceea ce a scris și a gândit, Mihai Eminescu a dorit ca să devină instrument umil al nației sale, slujind cum a crezut el de cuviință idealurile vremii. Moare pe 15 iunie 1889, după o nedreaptă izolare, și este înmormântat la cimitirul Bellu din București. În același an se alătură corifeului alți doi prieteni dragi: Veronica Micle și Ion Creangă.