Zile aliturgice la începutul Postului Mare

Primele două zile din Postul Sfintelor Paști, în care am intrat începând de luni 27 februarie 2012, sunt aliturgice, postindu-se cu ajunare deplină. Întrucât nu se săvârșește Sfânta Liturghie, rânduiala de rugăciune este suplinită prin alte slujbe.

‘Este nevoie de o concentrare spirituală mai mare, pentru a vedea ce avem de făcut pe parcursul acestui urcuș duhovnicesc, cum să ne pregătim pentru Sfânta Împărtășanie și pentru Praznicul Învierii Domnului. Prima zi aliturgică din Postul Mare este una cu meditație profundă, având sentimentul de împlinire spirituală. În același timp, avem o bucurie duhovnicească pentru că am ajuns aceste ‘zile ale curățirii’, cum le numește una dintre cântările Triodului’, a spus pr. prof. Constantin Muha, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Ioan Iacob’ din Dorohoi, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ed. Moldova.

Sfinții Părinți au rânduit ca această săptămână (până vineri) să fie postită cu o rigoare foarte mare. Părintele Constantin Muha a explicat că, în ansamblul ei, această săptămână ‘devine un etalon pentru Postul Mare, arâtând modul de postire care aduce roadă sufletească’. ‘În prima și a doua zi din acest post nu se săvârșește Sfânta Liturghie, tocmai pentru sobrietatea acestor zile. Astfel ne pregătim pentru prima Liturghie din Postul Mare, care se va oficia miercuri, 29 februarie. În cadrul acestei slujbe, cei care au postit și primesc dezlegare la Taina Spovedaniei se pot împărtăși cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos.

Ajunând total, ne exprimăm dorul de a-L întâlni pe Hristos în bucuria euharistică a împărtășirii. Specifică acestor zile este slujba Pavecerniței Mari, care se săvârșește alături de Canonul Sfântului Andrei Criteanul.

Deși nu se săvârșește Sfânta Liturghie în primele două zile din acest post, avem celelalte slujbe ale Bisericii (Utrenia, Ceasurile și Pavecernița Mare), care ne conduc la o conștientizare a păcatelor noastre, dar și a măreției la care suntem chemați pentru a moșteni împărăția lui Dumnezeu’, a remarcat pr. prof. Constantin Muha.

Comentarii Facebook


Știri recente