Zi de aleasă sărbătoare la mănăstirea Izvorul Tămăduirii din Salva

Biserica Mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” din Salva, din ținutul Năsăudului, a fost sfințită astăzi, 10 mai 2013, de către ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Slujba de Târnosire a noului lăcaș de cult a început în jurul orei 8:45, iar alături de ÎPS Andrei au slujit ÎPS Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, PS Macarie, Episcopul Europei de Nord, PS Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române a Ungariei , PS Vasile Someșanul precum și un sobor numeros de preoți și diaconi. În cadrul slujbei de binecuvântare a bisericii, cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, ierarhii și întreg soborul preoțesc au înconjurat lăcașul, ungând cu mir și spropind cu apă sfințită cele patru colțuri ale bisericii. Apoi, au intrat în Altar, unde au oficiat slujba de Târnosire, în cadrul căreia au pus Sfinte Moaște în Masa Altarului, iar apoi au uns Masa cu mir și au îmbrăcat-o cu acoperămintele specifice. La finalul slujbei de sfințire, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, ÎPS Andrei, a adresat un cuvânt despre acest important moment: „Ziua Izvorului Tămăduirii din anul 2013, rămâne scrisă cu litere de aur în cronica spiritualității noastre transilvănene. Pentru că după ani de trudă, această ctitorie, pentru veșnicie s-a Sfințit.”

Programul a continuat cu oficierea Sfintei Liturghii de către ÎPS Andrei alături de întreg soborul de ierarhi, preoți și diaconi, în Altarul de vară situat în incinta Mănăstirii. După citirea Sfintei Evanghelii, ÎPS Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, a adresat înaltelor personalități bisericești, oficialităților și credincioșilor prezenți un cuvânt despre sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.

După cuvântul ÎPS Iosif a continuat oficierea Sfintei Liturghii la care au luat parte: Președintele României, Traian Băsescu, Miniștrii și Parlamentari ai României, Prefectul Județului Bistrița-Năsăud, membrii ai Consiliului Județean și Local, primarul Comunei Salva și mii de pelerini.

La finalul slujbei, Mitropolitul Andrei a dat citire cuvântului PF Patriarh Daniel, transmis de Preafericirea sa la acest moment de sărbătoare celebrat de Mănăstirea Salva. În cuvintele sale, PF Patriarh Daniel, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, și-a arătat regretul că nu a putut lua parte la acest moment de Sfințire a Bisericii Mănăstirii din Salva, dar și admirația față de toate eforturile care au fost depuse pentru construirea unei ctitorii, precum cea de la Salva.

În continuare, Mitropolitul Andrei, a înmânat darurile trimise de PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: Eclesiarhului Catedralei Mitropolitane, părintelui Arhim. Teofil Roman, i s-a înmânat Crucea Patriarhală, Maicii starețe a Mănăstirii Salva, stravroforei Emanuela Moisa, i s-a oferit Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, duhovnicului Mănăstirii Salva, părintelui Protosinghel Teofan, i s-a oferit Ordinul „Sfântului Ștefan cel Mare”, domului Deputat Ioan Oltean și domnului Președinte al Consiliului Județean, Radu Moldovan, li s-au oferit deasemenea Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

După aceasta, ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oferit o serie de distincții din partea Arhiepiscopiei: Preotul Paroh al comunei Salva, Dumitru Moraru, a primit „Crucea Transilvană”. Deasemenea, ÎPS Andrei a înmânat „Crucea Transilvană” domnului Primar al Comunei Salva, Onul Gheroghe, și doamnei Varvara Cotuțiu, cea care a donat terenul pe care este construită în prezent Mănăstirea.

În final, ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a oferit maicii starețe diplome de aleasă cinstire pentru a le dărui ctitorilor care au ajutat la construcția acestui așezământ monahal.

Ultimul cuvânt a fost rostit de maica stareță, stavrofora Emanuela Moisa, care a adus calde mulțumiri tuturor celor prezenți, spunând că ridicarea acestei Mănăstiri este o minune a Bunului Dumnezeu: „Ceea ce ochii noștrii văd astăzi aici trebuie să vă mărturisim că este o mare minune a Bunului și Marelui Dumnezeu, deoarece acum câțiva ani acest loc era aproape un loc pustiu, locuit doar de o văduvă săracă, doamna Varvara, iar astăzi a devenit un colțisor de rai. Deoarece în primăvara anului 1994, pe frumoasele coline ale țării Năsăudului, Dumnezeu a binecuvântat zidirea unei Mănăstiri, cea mai frumoasă podoabă pentru credincioșii Comunei Salva”.

Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” din Salva a fost înființată în 1994, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Bartolomeu.

Comentarii Facebook


Știri recente