Workshop pentru preoţii de caritate din spitalele bucureştene

La Centrul pentru Formare Continuă Dumitru Stăniloae din Capitală a avut loc miercuri, 06 aprilie 2016, al doilea workshop trimestrial al preoţilor de caritate din București și Ilfov.

Acest workshop, intitulat Conlucrarea dintre medic și preot pentru un sfârșit creștinesc al vieții, a fost susținut de Dr. Daniel Hinshaw, profesor de chirurgie și paleație la Universitatea Medicală din Michigan și la Seminarul Sf. Vladimir din New York, și de Dr. Jane Hinshaw, instructor clinic de psihiatrie la Universitatea din Michigan, ambii convertiţi la ortodoxie, după cum ne-a precizat Pr. Marius Ciprian Dinu, Coordonatorul preoţilor de caritate din Arhiepiscopia Bucureştilor.

Potrivit Dr. Daniel Hinshaw, fiecare pacient prezent în spital are nevoie de o îngrijire pastorală.

„Este dificil să vorbim despre această colaborare dintre Biserică şi medici în ceea ce priveşte îngrijirea celor bolnavi şi mai ales a celor care se apropie de sfârşitul vieţii. Câteodată poate părea chiar o sarcină foarte îndrăzneaţă, foarte dificilă pentru dumneavoastră ca medici să intraţi în contact cu sistemul medical şi câteodată este dificil să stabiliţi o legătură cu cei care lucrează în aceste sisteme medicale, dar vă rog să nu fiţi descurajaţi. Consider că vor exista oportunităţi mai bune de integrare.

De exemplu, în Statele Unite ale Americii, o societate extrem de secularizată, dar poate nu la fel de secularizată ca Europa Occidentală, dar unde personalul medical nu este pregătit să-şi asume o slujire creştină totodată există o recunoaştere tot mai mare în organizaţiile care acreditează spitalele că trebuie oferită o îngrijire pastorală fiecărui pacient în parte şi că trebuie asigurată această pregătire, această îngrijire spirituală a fiecărui pacient care este prezent în spital”.

Profesorul Daniel Hinshaw a amintit și despre problema cu care se confruntă medicii, dar și despre provocarea la care sunt chemați preoții.

„Una dintre provocările noastre constă în a arunca un pod care să creeze o legătură între teoriile ştiinţifice medicale şi practicarea lor în spitale şi pe de altă parte tainele Bisericii. Să încercăm să micşorăm această prăpastie care există dintre cele două. Şi una dintre problemele staff-ului medical şi ale sistemului medical în general este că ei înţeleg doar partea strict medicală şi nu înţeleg cum funcţionează sau cum lucrează şi tainele Bisericii, dar există şi un loc tainic unde cele două se întretaie, chiar dacă se află în momentul de faţă poate dincolo de modul nostru limitat de a le înţelege.

Pentru că ceea ce le uneşte de fapt pe amândouă este lucrarea lui Dumnezeu într-un mod care acţionează într-un mod spiritual prin mijloace omeneşti. Şi cred că Sfinţii Părinţi ai Bisericii, în special Sfântul Vasile cel Mare, care după cum ştiţi a urmat pentru o perioadă de timp şi cursuri medicale, au înţeles foarte bine cum această slujire medicală de fapt poate fi încorporată în cea a Bisericii devreme ce acţionează tot spre vindecarea omului”.

Partenerul Sectorului social al Arhiepiscopiei Bucureștilor în organizarea workshop-ului a fost Federația Filantropia, din partea căreia a participat Pr. Consilier Gabriel Cazacu.

Comentarii Facebook


Știri recente