„Voronețul Banatului” a fost resfințit și a primit al doilea hram: „Sf. Împ. Constantin și Elena”

Episcopul Caransebeșului a resfințit duminică biserica monument istoric „Sf. Ier. Nicolae” din Bocșa, județul Caraș-Severin. Sfântul lăcaș este numit și „Voronețul Banatului” datorită picturii exterioare în tehnica frescă.

„Această biserică este supranumită «Voronețul Banatului» pentru că este împodobită și cu pictură exterioară, cu icoane ce reprezintă viața și activitatea Sfântul Ierarh Nicolae, în mod special minunile pe care Sfântul Nicolae le-a săvârșit când a fost arhiepiscop al Mirelor Lichiei”, a explicat Preasfințitul Părinte Lucian.

„Dumnezeu ne-a ajutat să obținem un proiect european și iată cu aceste fonduri am reușit să înfrumusețăm și să restaurăm din temelii această biserică reprezentativă din Eparhia noastră, o biserică monumentală, în care generații de-a rândul s-au rugat și și-au lucrat mântuirea.”

Cu prilejul resfințirii, Părintele Episcop Lucian a acordat bisericii și al doilea hram: „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

Episcopul Lucian a resfințit duminică, 21 mai 2023, „Voronețul Banatului” din Bocșa, jud. Caraș-Severin. Foto: Episcopia Caransebeșului

Cei care au contribuit la realizarea proiectului au primit distincții parohiale și eparhiale, iar Părintele Paroh Silviu Ferciug a fost înălțat la rangul de iconom stavrofor.

La rândul său, parohul i-a oferit Preasfințitului Părinte Lucian, din partea comunității, o bederniță cu Sfinții Împărați Constantin și Elena, o icoană a Sfântului Nicolae brodată manual în tehnica goblenului, o plachetă și o medalie aniversară.

La final, copiii și tinerii membri ai Centrului de tineret „Sfântul Stelian” al parohiei au susținut un recital de pricesne.

Episcopul Lucian a resfințit duminică, 21 mai 2023, „Voronețul Banatului” din Bocșa, jud. Caraș-Severin. Foto: Episcopia Caransebeșului

În ultimii cinci ani, biserica monument istoric „Sf. Ier. Nicolae” din Bocșa a trecut printr-un amplu proces de restaurare finanțat din fonduri europene. Lăcașul de cult datează de peste 270 de ani.

Au fost renovați pereții exteriori, tâmplăria exterioară din PVC a fost înlocuită cu tâmplărie din lemn identică celei originale și au fost amenajate spațiile verzi. Au mai fost restaurate pictura, altarul, pardoseala și Sfânta Masă.

Proiectul a avut valoarea de aproape un milion de euro în fonduri nerambursabile și a fost implementat prin Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Foto credit: Episcopia Caransebeșului

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente