Vor fi publicate slujbele a 12 sfinți români

Vor fi publicate slujbele a 12 sfinți români

Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, întrunit în data de 20 mai 2019, a aprobat textele slujbelor a 12 sfinți români pentru a fi diortosite și publicate.

Diortosirea reprezintă procesul de corectare a greșelilor de tipar și îmbunătățire a limbii cărților bisericești de slujbă.

Acest demers are scopul de „întări evlavia românilor faţă de sfinţii români mai demult canonizaţi”, a spus Prefericitul Părinte Patriarh Daniel.

Sfinții daco-români ale căror cărți de slujbă au fost definitivate sunt Sf. Irineu Episcop de Sirmium, Sf. Nicandru și Marcian, Sf. Mucenici Dasie, Hermes, Ermil și Stratonic, Efrem Episcopul Tomisului, Maxim, Cvintilian și Dadas, Sf. mucenic Lup.

Sf. Irineu, Episcop de Sirmium a fost decapitat în anul 304 deoarece a refuzat să renunțe la credința creștină. Este prăznuit în 6 aprilie.

Sfinții Mucenici Nicandru şi Marcian au fost ostaşi în armata romană în timpul împăraților Diocleţian şi Galeriu. Pentru că au recunoscut că sunt creștini au fost întemnițați. Apoi, din dispoziţie imperială în ziua de 8 iunie 298, au fost martirizați.

Sf. Mucenic Dasie a fost soldat în armata romană. El a fost arestat și condamnat la moarte fiind martirizat la Axiopolis.

Sf. Mucenic Hermes a fost slujitor în biserica cetății Bononia, suferind moarte maritirică în ziua de 31 decembrie pe vremea lui Dioclețian.

Sf. Ermil și Stratonic au trăit în ținutul Iliricului și al Dunării de mijloc, pe vremea împăratului Liciniu. Nevrând să jertfească zeilor, împăratul a poruncit ca diaconul Ermil să fie spânzurat de un copac. Sfântul Stratonic a murit în închisoare după trei zile de la moartea Sf. Ermil

Sf. Efrem, episcopul Tomisului, a predicat în Sciția, unde după multe osteneli în slujirea Cuvântului lui Dumnezeu a suferit moarte martirică.

Sfinții mucenici Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia au fost arestați din ordinul guvernatorilor provinciei Moesia Inferior – Tavrinius și Gavinius. Nedorind să aducă jertfe idolilor, au fost uciși pe 28 aprilie, anul 304.

Sf. Mucenic Lup a fost martirizat datorită credinței sale creștine, în data de 23 august, anul 304.

Foto credit: ZL/Luigi Ivanciu

Comentarii Facebook


Știri recente