Patriarhul Daniel la Sinodul Mitropolitan: Trebuie întărită evlavia față de sfinții români

„Trebuie întărită evlavia românilor față de sfinții români mai demult canonizați, dar care nu au încă slujbe, dar și față de sfinții recent canonizați. Este o mare bucurie când avem sfinți mulți rugători pentru noi” , a spus Patriarhul Daniel în deschiderea lucrărilor ședinței Sinodului Mitropolitan al Munteniei și Dobrogei.

Ierarhii s-au întâlnit luni, 20 mai 2019,  pentru a definitiva textele referitoare la viața, acatistul și slujbele unor sfinți din primele veacuri ale Bisericii, dar și pentru a discuta anumite probleme administrative, informează Trinitas TV.

Lucrările s-au desfășurat sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la Reședința patriarhală.

În deschiderea şedinţei, Preafericirea Sa a prezentat principalele puncte aflate pe ordinea de zi:

    • alegerea locului de desfășurare a viitoarei ediții a taberei Tradiție și noutate în Mitropolia Munteniei și Dobrogei;
    • aprobarea propunerilor tematice necesare desfășurării cursurilor și a examenelor pentru obținerea gradelor clericale definitiv, gradul doi, precum și a programei însoțite de bibliografie pentru gradul I clerical;
    • alegerea de membri pentru consistoriul monahal mitropolitan.
    • aprobarea textelor pentru slujbele unor sfinți, majoritatea sunt sfinți daco romani care erau înscriși în calendar, dar nu aveau slujbe: Slujba Sfântului Irineu de Sirmium, a Sfinţilor Nicandru și Marcian, a Sfinţilor Mucenici Dasie, Hermes, Ermil și Stratonic, Efrem al Tomisului, Maxim, Cvintilian și Dadas, şi a Sfântului mucenic Lup, precum și Acatistul Sfântului Teoctist din Palestina.

Apoi, Preafericirea Sa a mulţumit ierarhilor care au participat la Sinodul Mitropolitan. De asemenea, Părintele Patriarh Daniel şi-a exprimat speranța că lucrările sinodului vor contribui la buna desfășurare a activităților liturgice, pastorale și misionare ale Bisericii.

„În calendarul Bisericii Ortodoxe Române sunt peste 100 de sfinţi, în fiecare lună este sărbătorit unul, doi sau trei sfinţi români. Iar faptul că duminica a doua după Rusalii este dedicată tuturor sfinţilor români este o bucurie fiindcă sunt celebraţi toţi laolaltă, cei cunoscuţi şi necunoscuţi”, a spus Preafericirea Sa.

Foto credit: ZL/Luigi Ivanciu

Comentarii Facebook


Știri recente