Vom pieri ca popor? INS: Noi statistici privind declinul demografic al României

Declinul demografic al României a accelerat în luna iunie, când s-au pierdut 5.365 de locuitori, faţă de 2.636 în aceeaşi lună a anului 2018, în principal din cauza scăderii natalităţii, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS) și citate de News.ro.

În luna iunie s-au născut 14.506 copii, cu 1.486 mai puţini decât în luna mai şi mai puţini cu 2.154 faţă de aceeaşi lună din 2018.

Biserica Ortodoxă Română susține și încurajează în mod firesc nașterea și creșterea de prunci conform poruncii divine de la crearea lumii (Facere 1:28). În același timp, semnalează și condamnă amploarea avortului în societatea actuală, păcatul care a fost principala cauză a morții în 2018.

„Dacă noi, poporul român, continuăm cu avorturile, vom pieri ca popor. Ne aflăm în declin demografic”, semnala Patriarhul României de Buna Vestire.

Făcând aprecieri la adresa „Marșului pentru viață”, Patriarhul Daniel a atras atenția de Buna Vestire în acest an asupra aspectului moral și spiritual al avortului întrucât „în limbajul bisericesc canonic se numeşte pruncucidere”, dar al aspectului social şi anume, „faptul că se nasc din ce în ce mai puţini copii”.

„Marșul pentru viață” organizat începând cu 2013 de Asociația „Studenți pentru Viață” (SPV) s-a extins ulterior prin mai multe organizații și o serie întreagă de activități concrete pentru susținerea nașterilor la nivelul întregii țări. De notat sunt eforturile Alexandrei Nadane cea care a înființat atât SPV, cât și Centrul de consiliere pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa”.

Biserica se îngrijește nu doar pe plan spiritual de creșterea și ocrotirea copiilor, ci și concret, printr-o bună parte din cele 815 instituții și servicii sociale, despre care puteți citi pe larg în raportul-sinteză privind activitățile din Patriarhia Română în 2018.

Pe femeile în criză de sarcină și pe toți părinții și copiii, Patriarhul Daniel îi încredințează mereu, în primul rând Maicii Domnului despre care a spus că este „Ocrotitoare a femeilor care nasc, care devin mame, ocrotitoare a părinţilor copiilor, şi ocrotitoarea familiilor care deşi nu au copii adoptă şi cresc copii”.

În căutarea de soluții la această criză, nu doar moral-spirituală, ci și socială, să ne gândim că fiecare copil are potenţialul de a deveni sfânt, așa cum preciza Părintele Patriarh.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente