Vizite duhovnicești la mănăstiri în luna septembrie

Centrul de pelerinaj ‘Sfântul Apostol Pavel’ și Agenția de pelerinaj ‘Basilica Travel’ ale Patriarhiei Române organizează un pelerinaj la Mănăstirea Pisiota cu ocazia sărbătoririi hramului de praznicul ‘Nașterea Maicii Domnului’. De asemenea, organizează un pelerinaj la mai multe obiective creștine și turistice din Grecia, în perioada 5-13 septembrie.

Cele două instituții de pelerinaj ale Patriarhiei Române organizează pe data de 8 septembrie un pelerinaj de o zi la Mănăstirea Pisiota, Protoieria Ploiești, care își sărbătorește hramul de praznicul ‘Nașterea Maicii Domnului’. Credincioșii care se vor înscrie pentru acest pelerinaj vor participa la Sfânta Liturghie și se vor închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care se află în biserica mănăstirii.

Excursie în jurul Sfântului Munte Athos

Pelerinii care vor vizita Grecia vor pleca din București pe ruta Giurgiu-Sofia-Promachonas-Ouranopolis, unde vor fi și cazați. Ouranopolis este practic ultima așezare laică înainte de Muntele Athos. Cel mai important obiectiv turistic al orașului este impunătorul turn bizantin construit în secolul al XIV-lea de Mănăstirea athonită Vatoped. ‘Orașul ceresc’, așa cum se traduce Ouranopolis, cu casele adunate ca într-un ciorchine în jurul turnului, cu hotelurile și tavernele construite după pitorescul locului, este o destinație de vacanță plăcută și liniștită, netulburată de agitația și forfota orașelor moderne.

De la Ouranoplis, pelerinii vor face o excursie de trei ore pe mare, în jurul Muntelui Athos, cu prezentarea mănăstirilor de pe vas. Pelerinii vor putea vedea mănăstirile așezate pe coasta Sfântului Munte: Dochiariu, Xenofontos, Sfântul Pantelimon, Simonos Petra, Dionisiu, Sfântul Pavel și portul Dafne. Următorul obiectiv va fi orașul Salonic, al doilea ca mărime din Grecia. Fondat în anul 316, Salonicul, mărginit de coline, este așezat cu fața către golful Thermaikos, fiind scăldat generos de lumina și căldura soarelui în orice perioadă a anului, de aceea este o plăcere să te plimbi pe străzile, în piețele și parcurile foarte frumos îngrijite. Una dintre atracțiile turistice emblematice ale Salonicului este Turnul Alb sau Lefkos Pirgos, cum este numit de localnici. Turnul adăpostește astăzi Muzeul Bizantin, unde sunt expuse icoane vechi, ceramică bizantină și monede, odoare bisericești și alte vestigii din perioada bizantină și postbizantină a orașului. Turnul a fost construit în secolul al XV-lea, iar la zidurile sale au fost adăugate și îmbunătățite de venețieni și apoi de otomani. În anul 1912, turnul a fost văruit de un prizonier în schimbul libertății sale, de atunci fiind denumit Turnul Alb. La Salonic, pelerinii vor vizita Mănăstirea Vlatadon, care este ridicată pe locul unde, potrivit tradiției locale, Sfântul Apostol Pavel a predicat Evanghelia tesalonicenilor. Mănăstirea Vlatadon a fost ridicată în anul 1360 de frații Dorotei și Marcus Vlatades, ucenici ai Sfântului Grigorie Palama.

În orașul Sfântului Dumitru, Izvorâtorul de Mir, și al Sfântului Grigorie Palama

La Salonic, credincioșii se vor închina și la moaștele Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, adăpostite în biserica sa, ridicată la anul 413, și apoi la moaștele Sfântului Grigorie Palama din Catedrala mitropolitană. Cei doi sfinți, ocrotitorii Salonicului, sunt foarte iubiți și cinstiți de greci, în fiecare an zilele lor de prăznuire fiind și zile de sărbătoare ale orașului. Alte obiective care vor fi vizitate în Salonic sunt: Biserica Ahiropitos, construită în secolul al V-lea, singura din perioada creștină timpurie păstrată intactă fără să necesite restaurări și reparații, Biserica ‘Sfânta Sofia’, unde sunt și moaștele Sfântului Vasile cel Nou, Arcul de triumf ridicat de Galerius în anul 305, Rotonda și Biserica ‘Sfântul Gheorghe’, construită la sfârșitul secolului al IV-lea și considerată cea mai veche biserică creștină ridicată după perioada catacombelor.

Cinstirea moaștelor Sfântului Apostol Andrei și a sfinților Ioan Rusul, Nectarie de Eghina, Patapie și Spiridon

De la Salonic, pelerinii vor pleca spre Valea Tembi, cu oprire la biserica și grota Sfintei Paraschevi și la Mănăstirea Kato Xenia unde se află Brâul Maicii Domnului. De la Glyfa se va traversa cu feribotul în insula Evvia, unde se va vizita Mănăstirea Cuviosul David și Mănăstirea Procopius, unde sunt și moaștele Sfântului Ioan Rusul.

În ziua a patra a pelerinajului, din portul Pireu, vizitatorii vor pleca spre insula Eghina, locul unde se află biserica cu moaștele Sfântului Nectarie. Pelerinii vor face și turul orașului Atena, capitala Grecia, cu poposire la Acropole, unde se pot vedea templele și edificiile antice, precum și stânca Areopagus, locul de unde Sfântul Apostol Pavel a predicat atenienilor. Se va mai vizita la Loutraki mănăstirea care adăpostește moaștele Sfântului Patapie, iar la Patras, pelerinii se vor închina la moaștele Sfântului Apostol Andrei, adăpostite în impunătoarea catedrală a orașului. De la Igumenița se va pleca cu feribotul spre insula Corfu, unde se află Biserica ‘Sfântului Spiridon’ cu moaștele întregi ale sfântului, biserica mitropoliei cu moaștele Sfintei Theodora – împărăteasa Bizanțului. La finalul pelerinajului se vor vizita mănăstirile de la Meteora: Varlaam, Rousanou, Sfântul Ștefan, cu oprire la Atelierul de icoane.

Informații suplimentare se pot afla la adresele de internet: www.pelerinaj.ro și www.basilicatravel.ro sau la sediile celor două centre din Str. Doamnei nr. 20, sector 3, tel. 021.316.35. 03, respectiv Calea Victoriei nr. 45, sector 1, tel. 021.313.37.45., și bdul Corneliu Coposu nr. 1D, sector 3, 0213109921.

Comentarii Facebook


Știri recente