Vizita Patriarhului Irineu al Serbiei în Anglia. 100 de ani de la prezenţa Sfântului Nicolae Velimirovici pe pământ britanic

Patriarhul Irineu

Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei, a efectuat, în perioada 12 – 18 octombrie 2016, o vizită oficială în Regatul Unit al Marii la invitaţia Arhiepiscopului de Canterbury), Justin Welby (primatul Biserici Anglicane). Vizita a reprezentat expresia bunelor relaţii dintre Biserica Serbiei şi Biserica Anglicană şi a marcat, de asemenea, aniversarea a 100 de ani de la prezenţa Sfântului Nicolae Velimirovici pe pământ britanic.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Serbiei a fost primit, în data de 13 octombrie, de  Arhiepiscopul de Canterbury la Palatul Lambeth din Londra.

În cuvântul de bun venit, Arhiepiscopul Justin Welby a subliniat faptul că este o mare plăcere şi un privilegiu să primească vizita Primatului Bisericii Ortodoxe Sârbe. De asemenea, a evidenţiat relaţiile de prietenie dintre Biserica Ortodoxă a Serbiei şi Biserica Anglicană, făcând referire la aniversarea a 100 de ani de la „momentul extraordinar când Sfântul Nicolae Velimirovici a vizitat Anglia”, vizită care „a avut un mare impact asupra multor oameni”.

În cuvântul său, Patriarhul Serbiei a  mulţumit Arhiepiscopului de Cantebury pentru invitaţie, pentru cuvântul de bun venit, dar şi pentru oportunitatea de a „marca un moment important din viaţa Sfântului Nicolae Velimirovici”.

De asemenea, o întâlnire oficială a avut loc între cei doi primaţi vineri, 14 octombrie 2016, la palatul Lambeth.

În cadrul întrunirii au fost discutate modalităţi concrete de reînnoire a relaţiilor dintre cele două biserici în ceea ce priveşte domeniile în care, atât Biserica Ortodoxă a Serbiei, cât şi Biserica Anglicană, sunt chemate de Dumnezeu să slujească oamenilor.

Seara, Patriarhul Irineu a rostit un cuvânt în catedrala Sf. Pavel din Londra (St. Pauls Cathedral, St. Pauls Churchyard, London, EC4M 8AD). Omilia a marcat împlinirea a 100 de ani de la cuvântarea Sfântului Ierarh Nicolae Velimirovici adresată (în acelaşi lăcaş de cult), în 1916, regelui George al V-lea al Marii Britanii.

De asemenea, în dimineaţa zilei de 17 octombrie 2016 a avut loc, la Londra, o întâlnire de lucru între Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Mosovei şi al Întregii Rusii, şi Preafericitul Părinte Irineu. În cadrul întâlnirii au fost discutate aspecte privind relaţiile bilaterale dintre Biserica Rusiei şi Biserica Serbiei, precum şi problemele legate de dialogul panortodox.

În cadrul vizitei, Patriarhul Irineu a oficiat sâmbătă, 15 octombrie 2016, Sfânta Liturghie la Biserica Sf. Sava din Londra, iar duminică, 16 octombrie, a slujit la Biserica Sfântul Lazăr din Birmigham.

Sursa: spc.rs

mospat.ru

Comentarii Facebook


Știri recente