Vizita oficială a Patriarhului Rusiei în Marea Britanie

Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Mosovei şi al Întregii Rusii, s-a aflat în perioada 15 – 18 octombrie 2016, într-o vizită oficială în Marea Britanie. Vizita a marcat aniversarea a 300 de ani de prezenţă a Bisericii Rusiei (de la înfiinţarea Eparhiei Ortodoxe Ruse) pe teritoriu englez.

1046321365-600x325

În data de 15 octombrie, pe aeroportul din Londra, Primatul Bisericii Rusiei a fost întâmpinat de Arhiepiscopul Yelisey de Suroj şi reprezentanţi ai Eparhiei, precum şi de Excelenţa Sa Alexander Yakovenko, Ambasadorul Rusiei în Regatul Unit al Marii Britanii.

Patriarhul Kiril a oficiat duminică, 16 octombrie 2016, Sfânta Liturghie în Catedrala Ortodoxă Rusă din Londra. La slujbă au asistat numeroase oficialităţi precum prinţul Michael de Kent şi Justin Welby, Arhiepiscopul de Canterbury, primatul Biserici Anglicane. Cu acest prilej, Preafericirea Sa a sfinţit clopotele lăcaşului de cult, dar şi pictura exterioară a Catedralei.

În cuvântul adresat după slujbă, Preafericitul Părinte Kiril a subliniat faptul că atât Biserica Ortodoxă a Rusiei, cât şi Biserica Angliei, joacă un rol important în cadrul relaţiilor internaţionale şi în ceea ce priveşte măsurile de consolidare a păcii.

Tot în aceeaşi zi, Patriarhului Kiril i-a fost conferit titlul de membru al Societăţii Royale Britanice de Geografie. Ceremonia a avut loc în capitala Marii Britanii.

În dimineaţa zilei de 17 octombrie 2016, Patriarhul Kiril s-a întâlnit cu Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei. În cadrul întâlnirii de lucru, care a avut loc în Londra, au fost discutate aspecte privind relaţiile bilaterale dintre Biserica Rusiei şi Biserica Serbiei, precum şi problemele legate de dialogul panortodox.

De asemenea, în decursul zilei de 17 octombrie, Preafericitul Părinte Kiril a binecuvântat monumentul funerar al Mitropolitului Antonie Bloom, din cimitirul Brompton. Apoi, în prezenţa a numeroase oficialităţi, ierarhi, clerici şi credincioşi, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Rusiei a oficiat o slujbă de pomenire a ierarhului trecut la cele veşnice.

Marţi, 18 octombrie 2016, a avut loc o întâlnire istorică între Patriarhul Rusiei şi Regina Elisabeta a II-a Marii Britanii. Evenimentul s-a desfăşurat la Palatul Buckingham din Londra. Preafericirea Sa a dăruit reginei Marii Britanii o icoană reprezentând pe Maica Domnului, iar Patriarhul Rusiei a primit o pictură în care sunt reprezentaţi regina şi soţul ei.

În prima parte a zilei, Justin Welby, Arhiepiscopul de Canterbury, a primit vizita oficială a Preafericitului Părinte Kiril. În cadrul întâlnirii au fost purtate discuţii privind situaţia creştinilor din Europa.

În încheierea vizitei oficiale, Patriarhul Bisericii Rusiei a susţinut o conferinţă de presă pe aeroportul Luton din Londra.

Sursa: pravoslavie.ru

pravmir.com

mospat.ru

 

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente