Vizită pastorală în Protopopiatul Huedin

Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 10 septembrie, în Protopopiatul Huedin, unde a efectuat vizite pastorale în parohiile Muntele Rece și Vișagu.

Dimineață, de la ora 8.30, Preasfinția Sa a slujit Sfânta Liturghie arhierească în Parohia Muntele Rece, unde este paroh preotul Ioan Țermure.

În satul Vișagu, ierarhul a oficiat, după-amiază, slujba de sfințire a troiței amplasată pe Vârful Bănișorului, la altitudinea de 1.300 m. De la biserica din sat, Preasfințitul Vasile, înconjurat de soborul de 10 preoți din protopopiat, alături de părintele protopop Ciprian Taloș și de un grup de credincioși, a parcurs pe jos traseul pe munte până la locul pe care a fost ridicată crucea.

„Preasfințitul Vasile a sfințit o troiță înaltă de 6 metri, ridicată de familia domnului Ioan Pașcalău din Huedin, fiu al satului Vișag. A dorit să ridice acolo această cruce în semn de prețuire pentru jerfta tuturor eroilor care și-au dat viața în decursul anilor în această zonă a Huedinului și, totodată, în memoria moșilor și strămoșilor din Parohia Vișagu. Această troiță a fost ridicată și prin strădania preotului paroh Dorel Popa”, a declarat pentru Radio Reneșterea protopopul de Huedin, pr. Ciprian Taloș.

Ziua de 10 septembrie este o zi de doliu pentru Protopopiatul Huedin, fiind data la care, în anul 1940, vrednicul de pomenire protopopul Aurel Munteanu a primit moarte martirică, la zece zile după Dictatul de la Viena. În memoria sa, Preasfințitul Vasile Someșanul a săvârșit, de la ora 20.00, în fața statuii părintelui protopop Aurel Munteanu, o slujbă de pomenire.

Comentarii Facebook


Știri recente