Veșmântul Sf. Parascheva va fi așezat spre închinare și purtat în procesiune la Catedrala Patriarhală

Veșmântul Sf. Cuv. Parascheva va fi așezat spre închinare și purtat în procesiune sâmbătă seara la Catedrala Patriarhală.

Veşmântul a fost adus de la Iaşi şi a acoperit o vreme îndelungată moaştele Sfintei Parascheva. Racla în care se află veșmântul va fi dusă din Reședința Patriarhală în Catedrală sâmbătă la ora 16:00.

În continuare va fi oficiată slujba Vecerniei Mari cu Litie. În jurul orei 18:00 va începe Utrenia, iar la finalul slujbei racla cu veșmântul sfintei va fi purtată în procesiune în jurul Catedralei Patriarhale.

Programul liturgic dedicat Sfintei Parascheva a fost anunțat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel duminică, după Sf. Liturghie.

Preafericirea Sa i-a invitat pe credincioși la slujbe și a subliniat că prin acestea „avem ocazia să arătăm evlavia noastră şi să ne rugăm Sfintei Parascheva să ne ajute”.

Sfânta Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut în satul Epivata din Tracia, nu departe de Constantinopol, și a trăit în prima jumătate a veacului al XI-lea.

După trecerea sa la cele veşnice, în anul 1235, moaștele Sfintei au fost luate de împăratul Ioan Asan al II-lea (1218-1241) și au fost așezate cu cinste la Târnovo.

Mai târziu, în anul 1393, au fost strămutate la Belgrad, și, apoi, în 1521, au fost aduse la Constantinopol, la biserica Patriarhiei.

Mai pe urmă au fost aduse de Voievodul Vasile Lupu (1634-1653) din Constantinopol la Iași, în Moldova, la minunata lui ctitorie, Mănăstirea Sfinților Trei Ierarhi, în anul 1641.

Sfintele moaște au fost dăruite Moldovei de patriarhul Constantinopolului Partenie I (1639-1644), ca recunoștință pentru dărnicia domnitorului Vasile Lupu, care plătise toate datoriile Patriarhiei ecumenice.

Prima mențiune în limba română despre Cuvioasa Parascheva de la Iași apare în Cartea românească de învățătură a Mitropolitului Varlaam al Moldovei, apărută la Iași în 1643.

Astăzi, moaștele Sfintei Parascheva se află în Catedrala mitropolitană din Iași.

Întrucât Sfânta Cuvioasă Parascheva este grabnic-ajutătoare și mult-folositoare, credincioșii ortodocși, mai ales românii, bulgarii, sârbii și grecii o cinstesc cu multă evlavie.

Foto: arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente