Patriarhul Daniel a anunţat procesiunea de la Patriarhie din ajunul sărbătorii Sf. Parascheva

Părintele Patriarh Daniel a anunţat că în ajunul sărbătorii Sfintei Parascheva, la Patriarhie, va fi organizată o procesiune în jurul catedralei cu veşmântul sfintei aflat în Paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale.

Anunţul a fost făcut la finalul Sfintei Liturghii oficiate duminică, 7 octombrie 2018, în Catedrala Patriarhală.

Veşmântul a fost adus de la Iaşi şi a acoperit o vreme îndelungată moaştele Sfintei Parascheva.

Programul liturgic din data de 13 octombrie va începe la ora 16:00 cu slujba Privegherii, după care va avea loc procesiunea.

„Avem această ocazie să arătăm evlavia noastră şi să ne rugăm Sfintei Parascheva să ne ajute”, a spus Preafericirea Sa.

Totodată, Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române a reamintit că în Capitală sunt 28 de lăcaşuri de cult ocrotite de Sf. Parascheva, iar la nivel naţional există peste 480 de biserici închinate ei.

Sfânta Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut în satul Epivata din Tracia, nu departe de Constantinopol, și a trăit în prima jumătate a veacului al XI-lea.

După trecerea sa la cele veşnice, în anul 1235, moaștele Sfintei au fost luate de împăratul Ioan Asan al II-lea (1218-1241) și au fost așezate cu cinste la Târnovo.

Mai târziu, în anul 1393, au fost strămutate la Belgrad, și, apoi, în 1521, au fost aduse la Constantinopol, la biserica Patriarhiei.

Mai pe urmă au fost aduse de Voievodul Vasile Lupu (1634-1653) din Constantinopol la Iași, în Moldova, la minunata lui ctitorie, Mănăstirea Sfinților Trei Ierarhi, în anul 1641.

Sfintele moaște au fost dăruite Moldovei de patriarhul Constantinopolului Partenie I (1639-1644), ca recunoștință pentru dărnicia domnitorului Vasile Lupu, care plătise toate datoriile Patriarhiei ecumenice.

Prima mențiune în limba română despre Cuvioasa Parascheva de la Iași apare în Cartea românească de învățătură a Mitropolitului Varlaam al Moldovei, apărută la Iași în 1643.

Astăzi, moaștele Sfintei Parascheva se află în Catedrala mitropolitană din Iași.

Întrucât Sfânta Cuvioasă Parascheva este grabnic-ajutătoare și mult-folositoare, credincioșii ortodocși, mai ales românii, bulgarii, sârbii și grecii o cinstesc cu multă evlavie.

Foto credit: Mircea Florescu/Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente