Vălenii de Munte: Prima creșă a Arhiepiscopiei Bucureștilor a împlinit un an de activitate

Singura creșă din Bazinul Văii Teleajenului a fost înființată anul trecut de Arhiepiscopia Bucureștilor, prin Protoieria Vălenii de Munte. Instituția se adresează tuturor părinților cu copii între 6 luni și 3 ani din Vălenii de Munte și din localitățile învecinate.

Când lucra la noul sediu al Protoieriei, Părintele Protopop Mihail Peneș a constatat că, dacă în sediul acesteia s-ar fi înființat, conform proiectului inițial, o grădiniță, aceasta ar fi fost a șaptea din localitate. În schimb, părinții se plângeau că nu au unde lăsa peste zi copiii foarte mici. După discuții în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, protoieria a decis să înființeze o creșă.

Aceasta a necesitat schimbarea proiectului și reautorizarea lui, inclusiv la Direcția de Sănătate Publică, la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și la Ministerul Educației. Creșa a fost inaugurată anul trecut, de Ziua Copilului, și are program între orele 07:30 și 17:30.

Copiii sunt încântați de noul loc de joacă inaugurat la aniversarea de un an a creșei. Foto: Facebook / Creșa Sfântul Proroc Daniel

Deoarece activitatea copiilor se bazează în principal pe joc și multă mișcare, anul acesta, de Ziua Copilului, creșa a inaugurat și un loc de joacă amenajat în aer liber. „Cei mici îl iubesc. Adesea vor să rămână la locul de joacă și după ora de plecare”, spune educatoarea creșei, Ioana Narciza Manta.

Educație prin povești și jocuri

În prima oră de program, copiii se despart de părinți și explorează spațiul special conceput pentru ei, găsindu-și fiecare ceva de făcut. În acest timp, educatoarea observă starea fiecăruia și încearcă să recunoască nevoile, dispoziția, sentimentele și interesele lui.

După micul dejun are loc Cercul de dimineață: copiii sunt așezați în cerc, se salută reciproc, vorbesc despre noutățile zilei. Fiecare zi este dedicată unui anumit subiect de interes. Copiii învață cuvinte noi și cântece și își exersează percepția și creativitatea.

„Cea mai importantă parte a activităților este cititul poveștilor, pe care piticii o adoră. Cei de la Grupa mare sunt foarte atenți și pun multe întrebări. Cu acest prilej, învață să vorbească pe rând și să asculte ce are de zis fiecare”, explică educatoarea.

Atelierele de lectură: una dintre activitățile preferare ale copiilor. Foto: Facebook / Creșa Sfântul Proroc Daniel

La fiecare oră, cinci minute sunt dedicate activităților cognitive. Acestea au legătură cu explorarea naturii și lumii înconjurătoare.

Performanțele cognitive ale copiilor sunt monitorizate și prezentate periodic părinților. De asemenea, copiii sunt examinați săptămânal de asistentul medical al creșei, iar un raport medical trimestrial este transmis părinților.

Părintele Protopop Mihail Peneș alături de personalul creșei. Foto: Facebook / Creșa Sfântul Proroc Daniel

„Nu știu cum se vede activitatea noastră din exterior, dar pot să vă spun, privind de la interior, că schimbarea în bine a copiilor este reală și remarcată de părinți”, mai spune educatoarea Ioana Narciza Manta.

Unii părinți au spus că nu înțeleg ce se întâmplă cu copiii lor, care au devenit mult mai cuminți și mai înțelegători. Educatoarea explică ceea ce ea consideră a fi secretul succesului:

„Vorba bună, faptul că îi îmbrățișăm foarte mult, le vorbim și îi ascultăm.”

O perioadă importantă pentru dezvoltarea copilului

Copiii iau la creșă micul dejun, prânzul și, după somnul de la amiază, o gustare. Mâncarea este furnizată în sistem catering și este atent monitorizată de un nutriționist din București și de pediatrul creșei, Alina Mihaela Stoenescu, care a urmat specializarea în Franța.

Creșa este închisă numai două săptămâni în sezonul de vară și alte două săptămâni în sezonul de iarnă, pentru igienizare. Înscrierile se fac în mod dinamic, adică în orice moment al anului. „Încă nu am ajuns la capacitate maximă”, spune Părintele Protopop Mihail Peneș.

Creșa organizează aniversări pentru fiecare dintre copii de ziua lor de naștere. Foto: Facebook / Creșa Sfântul Proroc Daniel

Creșa „Sf. Proroc Daniel” nu este doar pentru copiii de clerici și nu este doar pentru copiii din Vălenii de Munte, mai subliniază părintele protopop, ci pentru toate familiile care au nevoie de un mediu sigur în care copiii lor să se dezvolte armonios.

„E un lucru minunat, de care era nevoie, într-adevăr. O las cu toată încrederea. Ea deschide larg brațele, se duce la doamne și eu sunt foarte liniștită. Plec și nu-mi fac griji toată ziua”, a declarat pentru Trinitas TV Ana-Maria Marinescu, mama unei fetițe înscrise la Creșa „Sf. Proroc Daniel”.

„În acest moment încercăm să educăm oamenii să-și aducă copiii în instituția noastră pentru binele lor. Adesea, copiii lăsați acasă cu bunicii petrec excesiv de mult timp cu ochii lipiți de ecranele dispozitivelor electronice, ceea ce le afectează dezvoltarea”, avertizează părintele protopop.

„Un loc mai bun pentru un copil atât de mic e greu de găsit”, a declarat și Aurelia Ciubucă, muzeograf local.

Iar altă mamă a subliniat: „Mă bucură foarte mult și faptul că sunt crescuți într-un mediu bisericesc, pentru că Dumnezeu are grijă de noi tot timpul și este alături de noi în toate situațiile vieții și îmi doresc să crească în acest fel.”


Anul acesta, de Ziua Copilului, creșa a aniversat un an de la inaugurare. Imagine de la o activitate obișnuită în cursul zilei. Foto: Facebook / Creșa Sfântul Proroc Daniel

Află informații de contact și urmărește pe Facebook activitatea Creșei „Sf. Proroc Daniel” din Vălenii de Munte: click aici.

Foto credit: Facebook / Creșa Sfântul Proroc Daniel

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente