Ursuleții de pluș Ro-Md: Mesaje de încurajare de la copiii din România către cei de peste Prut aflați în scenariul roșu

Elevii Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași care participă la proiectul „Ursuleții de pluș Ro-Md” vor desfășura luni o nouă acțiune de sprijin pentru prietenii de peste Prut. Ei le vor trimite mesaje de încurajare colegilor de la Gimnaziul „Ion Creangă” din Țarigrad, Republica Moldova, aflați în scenariul roșu – educație desfășurată exclusiv online.

Sub coordonarea profesoarelor Floricica Morariu și Costina Macovei, elevii clasei a V-a B de la liceul ieșean au pregătit câteva mesaje pentru a-i ajuta pe prietenii lor basarabeni să treacă peste perioada în care vor fi nevoiți să stea departe de interacțiunea cu prietenii și profesorii lor.

„Efectele pandemiei au început să se răsfrângă și asupra prietenilor de peste Prut. Aflându-se într-o perioadă dificilă, elevii clasei a VI-a de la gimnaziul partener din Țarigrad au nevoie de încurajare”, a declarat profesoara Floricica Morariu.

Mesajele sunt pregătite, iar luni vor ajunge prin poșta electronică la profesoara Diana Rotari, coordonatoarea proiectului de pe Prut.

Din mesajele copiilor reiese că nu toți elevii basarabeni își permit dispozitive conectate la Internet pentru școala online, unii având acces la un calculatoar conectat la Internet doar atâta timp cât puteau merge la școală:

„Dragă Renado,

Am aflat că acum sunteți în carantină. E un lucru tare neplăcut, deoarece mie îmi plăcea să vă văd pe camere și să facem convorbiri video pentru că am văzut că voi sunteți deschiși, sunteți buni, sunteți inteligenți, sunteți plăcuți. Sper să vă reveniți, sa mergeți toți la școală pentru că este un sentiment plăcut să stai cu ceilalți colegi la școală.

Oricum țin să menționez că în carantină ai putea să te bucuri de acest timp în care ești doar tu și să poți să te dezvolți. De exemplu, dacă ai anumite pasiuni, ai putea să le dezvolți. Poți face ce vrei, ca apoi să nu devii morocănos sau negativ. Îmi doresc din tot sufletul să fiți fericiți!

Cu drag, Robert”

Diana Rotari de la gimnaziul din Țarigrad, Republica Moldova, va avea grijă ca mesajele elevilor din România să ajungă pe emailul fiecăruia dintre elevii basarabeni în noaptea de 19 decembrie, când aceștia îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae după calendarul iulian neîndreptat.

Este doar un dar virtual, dar în același timp foarte concret, fiindcă va oferi sprijin și încurajare.

„Dragă Mirela,

Am aflat de starea voastră de curând și te simt foarte speriată… Te asigur că va trece totul. Am trecut și eu prin aceeași experiență ca tine și înțeleg frica pe care o simți. Eu, în carantină făceam diferite lucruri cum ar fi: alergam, mă jucam cu animalele de companie sau citeam. Va trece totul cu bine și foarte repede. Trebuie să ai încredere că totul va fi bine si să te protejezi cât mai mult posibil!

Cu drag, Melissa”

Pentru că mesajele ajung de Sf. Nicolae „pe stil vechi”, copiii au numit acțiunea „În dar de Sfântul Nicolae!”

Profesoara Floricica Morariu a comentat: „Sunt atat de frumoase încât cred că sunt încurajatoare pentru cititorul de orice vârstă”.

„Dragă Anghelina

Sper că vei primi cu interes această scrisoare, mai ales că am înțeles că suntem colegi de „suferință”, amândoi fiind în scenariul roșu. Nu știu ce crezi tu despre școala online, dar eu sunt dezamăgit, deoarece nu pot interacționa direct cu noii mei colegi și nu pot să-i cunosc așa cum e firesc. Aveam multe visuri legate de activitățile pe care le voi desfășura împreună cu ei dar se pare că noi suntem predestinați să fim generația „fără amintiri”.

Dar nu te mai indispun cu astfel de lucruri… Se apropie vacanța de iarnă, una din cele mai mari sărbători creștine – Crăciunul sau Nașterea lui Iisus Hristos și să nu uităm de Moș Crăciun.

Tema de vacanță:

  1. Să faci oameni de zăpadă
  2. Să zâmbești! ,,Cu un zâmbet poți săruta un suflet!”( Octavian Paler)
  3. Să împodobești bradul !
  4. Să fii cuprinsă de spiritul Crăciunului!
  5. Să faci decorațiuni de Crăciun!
  6. Să fii cuprinsă de spiritul Crăciunului!
  7. Să gătești prăjituri de Crăciun!
  8. Să admiri peisajul de iarnă!
  9. Să colinzi!
  10. Să petreci timp cu cei dragi!

CRĂCIUN FERICIT, Anghelina! Scrisoarea mea să te găsească sănătoasă și voioasă!

Cu drag, Cosmin”

Citește sau vizionează toate mesajele aici.

Proiectul „Ursuleții de pluș Ro-Md” are ca scop transferul de practici inovatoare pentru școala online și este coordonat de profesoarele Floricica Morariu și Costina Macovei de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași și Diana Rotari de la Instituția Publică Gimnaziul „Ion Creangă” din Republica Moldova.

Vezi și:

Foto credit: Freepik.com

Comentarii Facebook


Știri recente