Universitatea Națională de Muzică din București a găzduit o conferință internațională dedicată imnografiei românești

Universitatea Națională de Muzică din București a găzduit miercuri conferința internațională „200 de ani de românire. Imnografi și cântăreți bisericești pe teritoriul românesc”, eveniment organizat în cadrul Festivalului‑Concurs Național de Muzică Bisericească „Lăudați pe Domnul”.

Participanții au prezentat lucrări privind contribuția românească la transmiterea, dezvoltarea și împodobirea tradiției muzicale bisericești bizantine.

Invitata specială a manifestării, Maria Alexandru de la Universitatea „Aristotel” din Tesalonic, a susținut prelegerea „Arta psaltică și muzicologia bizantină în România dintr‑o perspectivă internațională”. Lucrarea subliniază și aportul României la promovarea studiilor muzicale bizantine pe plan internațional.

Lucrările au fost împărțite în trei sesiuni. Prima a fost moderată de prof. dr. Elena Chircev și a cuprins prezentările: prof. Achilleas Chaldaiakis, „The key of the ancient byzantine notation”; prof. dr. Nicolae Gheorghiță, „Tipăriturile muzicale psaltice ale ieromonahului Macarie la Viena în 1823. Considerații estetice”; respectiv pr. conf. dr. Stelian Ionașcu, „Variantele corale ale Prohodului Domnului”.

A doua sesiune a fost moderată de prof. Nicolae Gheorghiță. Au vorbit prof. dr. Elena Chircev, „Elemente de didactică muzicală în scrierile lui Macarie și Anton Pann”; pr. prof. dr. Vasile Grăjdian, „Problemele unei schimbări de paradigmă: introducerea tiparului muzical în Biserica Ortodoxă Română – Ieromonahul Macarie, Gavriil Musicescu, Dimitrie Cunțan”; conf. dr. Costin Moisil, „Românirea cântărilor, dincolo de meșteșugul muzical”; asist. dr. Adrian Sârbu, „Opera de reeditare a Irmologhionului lui Macarie. De la carte psaltică la material didactic”.

Ultima sesiune a fost moderată de pr. prof. dr. Vasile Grăjdian, în cadrul ei fiind prezentate trei prelegeri: conf. dr. Veronica Demenescu, „Cântarea bisericească ortodoxă din Banat. Istorie și actualitate”; pr. lect. dr. Adrian Mazilița, „O istorie a muzicii bizantine în imagini – chipuri de melozi, imnografi și protopsalți”, respectiv pr. lect. dr. Zaharia Matei, „Ieromonahul Macarie Protopsaltul – inspirat traducător și compozitor al (anti‑)axioanelor praznicale”.

200 de ani de la primele lucrări psaltice în română

„Universitatea Națională de Muzică este parte componentă încă de la inițierea acestui concurs și considerăm că este un lucru cu totul extraordinar că există o secție de muzică bizantină la universitatea noastră”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Gheorghiță pentru Ziarul Lumina.

„De‑a lungul anilor, universitatea s‑a implicat cu profesori, cu studenți și cu tot ceea ce poate sprijini profesional și spiritual acest concurs.”

„În egală măsură, evenimentul de anul acesta este unul cu totul special pentru că în acest an, declarat an comemorativ al psalților, Universitatea Națională de Muzică organizează în parteneriat cu Patriarhia Română acest festival și mai ales acest simpozion dedicat sărbătoririi a 200 de ani de la apariția primelor lucrări de muzică psaltică în limba română”, a mai spus prof. univ. dr. Nicolae Gheorghiță.

În foaierul de la parterul clădirii „Mediatică” a Universității Naționale de Muzică din București a fost organizată și o expoziție cu lucrări de muzică psaltică din fondul de carte veche al Bibliotecii Sfântului Sinod.


Festivalul-Concurs Național „Lăudați pe Domnul” a ajuns anul acesta la a XV-a ediție. Este organizat anual de Sectorul teologic-educaţional al Administrației Patriarhale și este dedicat Anului omagial şi comemorativ ăn curs.

Sursa foto: Facebook / Cătălin Cernătescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente