În sala festivă a Liceului Românesc Nicolae Bălcescu din Giula și în organizarea Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU) și a Centrului de Documentare și Informare al AȚRU s-a desfășurat sâmbătă, 28 ianuarie 2017, o manifestare dedicată cântecului și jocului românesc.
La evenimentul ce a avut loc sub genericul Balul pe Țară al Românilor din Ungaria au participat în jur de 350 persoane și mai multe oficialități, între care s-a aflat și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, după cum informează Biroul de presă al Eparhiei.
Gazdele acestei manifestări, Domnul Tiberiu Iuhas și Doamna Mariana Negrău, precum și Domnul Traian Cresta, au adresat cuvinte de salut și mulțumire tuturor participanților care au onorat invitația adresată și Doamnei Director Maria Gurzău Czegledi care și în acest an a oferit în cele mai bune condiții sala festivă a Liceului.
În deschidere, Preasfințitul Părinte Siluan a rostit o rugăciune de binecuvântare. Prezentarea evenimentului a fost făcută de Doamna Corina Sebestyen, Redactor la Săptămânalul Cronica și Profesoară în cadrul Liceului Nicolae Bălcescu. Programul artistic al serii a fost oferit de două formații de muzică din România
Evenimentul a început să fie organizat pentru prima dată în anul 1981, la Căminul de elevi I.C Frimu al Liceului Românesc din Giula, de Uniunea Democrată a Românilor din Ungaria, fiind preluat din anul 1994 de Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria și continuat neîntrerupt până astăzi.
La această manifestare, care a oferit participanților câteva dintre elementele importante ale Poporului Român, precum limba strămoșească, dansul popular, muzica autentică și posibilitatea de a sta la taifas, întărind astfel spiritul de comuniune românească și de solidaritate, au luat parte români din 19 localități și din Budapesta, din toate cele trei județe din Ungaria în care trăiesc aceștia (Bichiș, Ciongrad și Bihorul Unguresc), precum și oaspeți din România. A fost prima dintre manifestările de acest gen, care au loc anual, la românii din Ungaria, în perioada dintre Bobotează și începutul Postului Sfintelor Paști și ele vor continua și în alte localități, începând de la Pocei, din Nord-Estul Ungariei, până la Cenadul Unguresc, în partea mai sudică a zonei în care trăiesc români.