Una dintre cele mai moderne şcoli din Albania aparţine Bisericii

Academia Teologică Sf. Vlasie din apropiere de Durrës este una dintre cele mai moderne școli din Albania. Instituţia de învăţământ aparţine Bisericii Ortodoxe Albaneze.

Complexul include o capelă, o bibliotecă cu peste 15.000 de volume, săli de clasă, sală de calculatoare, un centru media, un centru de agrement şi spaţii de cazare pentru studenţi.

Preafericitul Părinte Anastasie a deschis şcoala în anul 1992 având ca obiectiv formarea viitorilor clerici, în condiţiile în care în anul 1991, când a venit în Albania ca exarh al Patriarhiei Ecumenice, în ţară mai existau doar 22 de preoţi.

Reducerea dramatică a numărului personalului bisericesc s-a datorat instaurării regimului comunist în 1940 care a declarat în 1967 Albania drept stat ateu. În perioada respectivă au fost distruse multe lăcaşuri de cult, iar Ortodoxia a fost prigonită.

L-au răstignit a doua oară pe Hristos și au crezut că au distrus credința, declara Arhiepiscopul Albaniei într-un interviu.

Academia a funcţionat iniţial ca seminar teologic în incinta unui spaţiu închiriat în Durres.

În 1996 a fost relocată într-un complex modern construit în apropierea Mănăstirii Sfântul Vlasie, situată în satul omonim de lângă Durres.

Biblioteca Academiei. Foto credit: Romfea

Persoanele admise în cadrul academiei beneficiază de o bursă de şcolarizare suportată de Arhiepiscopul Anastasie.

Studenții trebuie să mențină un nivel academic acceptabil și un standard de conduită personală pentru ca bursa să poată fi reînnoită în fiecare an.

Foto credit: Facebook/Biserica Ortodoxă a Albaniei

Comentarii Facebook


Știri recente