Un secol de la nașterea muzicologului Viorel Cosma

Viorel Cosma a fost un mare muzicolog și lexicograf fiind numit de Patriathul Teoctist „Patriarhul muzicologiei românești”.

Maestrul Viorel Cosma s-a născut la data de 30 martie 1923, în Timişoara, unde şi-a început studiile muzicale, pe care le-a continuat şi finalizat la Conservatorul din Bucureşti (1945-1950).

După absolvirea Conservatorului, a desfășurat o strălucită carieră didactică de peste cinci decenii, predând la Conservatorul Alberto della Pergola din București (1945-1947), la liceele de muzică Dinu Lipatti și George Enescu din Capitală (1951-1964), la Universitatea Națională de Muzică și Universitatea Hyperion din București (1951-1999).

Între anii 1972-1973, şi-a finalizat specializarea, urmând cursurile de muzicologie ale profesorului Martin Ruhnke, profesor în cadrul Departamentului de Muzicologie al Universităţii Friedrich-Alexander din Erlangen-Nürnberg.

Maestru Viorel Cosma a activat în mai multe domenii, aducând un aport considerabil în muzicologie, critică muzicală, lexicografie, didactică muzicală și dirijorat. A publicat peste 100 de volume și 5000 de articole, studii și eseuri.

De asemenea, a studiat viața și operele unor personalităţi din istoria muzicii româneşti, precum Ioan Căianu, Dimitrie Cantemir, Nicolae Filimon, Ciprian Porumbescu, Gavriil Musicescu, Eusebie Mandicevschi, Ion Vidu, Teodor Burada, Ivan Iovanovici, George Enescu, Sergiu Celibidache. În mod deosebit, i-au adus aprecierea naţională şi internaţională cele 14 volume închinate vieţii şi creaţiei lui George Enescu.

Maestrul Viorel Cosma este considerat fondatorul cercetării moderne în domeniul lexicografiei, fiind titularul primei catedre de lexicografie din cadrul Academiei Naţionale de Muzică din Bucureşti (1993).

În anul 2003, Maestrul Cosma a primit „Crucea Patriarhală” de la Patriarhul Teoctist. În 28 martie 2013, a primit de la Patriarh Daniel Ordinului „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

Pe 15 august 2017, Muzicologul Viorel Cosma a trecut la viața veșnică fiind înmormântat la cimitirul Andronache din Capitală.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente