Un secol de la aducerea Icoanei Maicii Domnului Portărița la Rădășeni. „Icoana este împlinirea unei rugăciuni”

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, prezintă într-un articol publicat în Ziarul Lumina istoricul Icoanei Maii Domnului Portăriţa de la Rădăşeni, de la a cărei aducere în acea localitate s-au împlinit 100 de ani.

„Icoana Maicii Domnului” din biserica satului Rădășeni, aflat în ţi­nutul Fălticenilor, fără să aibă faima icoanelor și a locurilor renu­mite ale lumii, are totuși o istorie minunată, plină de tâlc, care vorbeşte iară și iară despre milostivirea fără margini a lui Dumnezeu și a Maicii Domnului, izvor al multor minuni și rugătoare fierbinte pentru toţi fiii Bisericii, a spus Preasfinţia Sa.

Icoana Maicii Domnului din Rădă­șeni este împlinirea acestei rugăciuni făcute cu stă­ruin­ță în cetatea neîngenuncheată a Ortodoxiei, Sfântul Munte Athos, în 1887.Odată cu trecerea timpului, icoana poartă semnele vremii. Astfel, după înştiinţarea chiriarhului şi a Sectorului patrimoniu de la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, icoana a fost adusă la Bucureşti, pentru a fi restaurată, a mai explicat PS Timotei Prahoveanul.

În procesul de înnoire, ferecătura lucrată în Galiţia, de o rară frumuseţe şi valoare, a fost aurită la Atelierele Patriarhiei Române din Bucureşti, iar icoana a fost tratată la Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie nucleară „Horia Hulubei” de la Măgurele cu radiaţii ionizante pentru dezinfecţia stratului suport.

Dintele necruțător al timpului poate afecta picturile, odoarele, oame­nii, lucrurile. Avem datoria de a le reînnoi, iubind frumusețea Bisericii.

Trecerea unui veac de la aducerea Icoanei Maicii Domnului Portărița la Rădășeni găsește biserica parohiei frumos împodobită, cu exteriorul și interiorul restaurate, astereală şi tablă de cupru, fațadele refăcute, pictură nouă, mobilier, un centru social-pastoral, clopote, obiecte de cult, veşminte, covoare etc.

O rugăm pe Maica Luminii să trimită ajutorul și milostivirea fără margini celor care o cinstesc după cuviință.

Textul integral, aici.

Foto credit: Ziarul Lumina


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente