Un isihast înainte de Isihasm

Sfântul Cuvios Simeon Noul Teolog este pomenit pe 12 martie în Biserica noastră. Acesta este unul dintre cei mai importanţi scriitori mistici bizantini din perioada în care isihasmul nu devenise încă un curent monastic recunoscut oficial de Biserică.

Opera sa, pronunţat autobiografică, comparabilă cu cea a Fericitului Augustin, este una dintre cele mai tulburătoare mărturii patristice ale convertirii de la o viaţă trăită în păcat la una centrată pe asceză, rugăciune şi pocăinţă. În ţara noastră, scrierile Sfântului Simeon Noul Teolog au fost traduse integral, pentru prima oară, de ucenicii Sfântului Paisie Velicikovski, fapt care indică amploarea pe care o luase, în acea perioadă, isihasmul.

În perioada modernă, cel care a iniţiat proiectul de traducere a Filocaliei a fost părintele Dumitru Stăniloae şi tot acesta este primul care oferă, în traducere adaptată limbii române contemporane, o versiune a unora din scrierile Noului Teolog, potrivit TRINITAS TV.

Ca orice autor filocalic, Sfântul Simeon propune termeni noi prin care îşi exprimă Teologia, adesea poetici şi dificil de transpus în limba română. Acest limbaj va fi dezvoltat ulterior de autorii isihaşti.

Din seria operelor complete ale Sfântului Simeon Noul Teolog au apărut, deja, în traducere nouă, mai multe volume.

Comentarii Facebook


Știri recente