Preasfințitul Părinte Macarie de Glavinitsa, Episcopul vicar al Mitropoliei de Ruse din Biserica Ortodoxă a Bulgariei, va oficia luni Sfânta Liturghie la hramul singurului lăcaș de cult din București închinat Sfinților Ioachim și Ana, Biserica Oborul Vechi.
Dacă în ultimii ani, cu ocazia hramului credincioșii din București s-au închinat la mai multe icoane ale Maicii Domnului de la diferite mănăstiri din țară, anul acesta comunitatea va primi de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman racla care păstrează un fragment din moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași și ale altor 22 de Sfinți, între care și Sfânta și Dreapta Ana.
Preotul Ciprian Tudor, parohul Bisericii Oborul Vechi a mărturisit că este o „bucurie mare pentru credincioșii parohiei noastre, dar și pentru întregul București”, cu atât mai mult cu cât anul acesta se împlinesc 80 de ani de când moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva „au fost așezate în Catedrala Patriarhală din București, lângă moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou”.
Programul liturgic al sărbătorii
Delegația cu racla în care se află sfintele moaște va ajunge duminică, 8 septembrie, în jurul orei 17:00, la slujba Vecerniei unită cu Litia.
„Primirea raclei va fi urmată de Taina Sfântului Masului, săvârșită în sobor de preoți”, a precizat părintele paroh.
Seara se va încheia în jurul orei 20:00 cu o procesiune în parohie cu sfintele moaște și cu icoanele din patrimoniul bisericii.
Totodată, preotul paroh a menționat și că vor fi așezate la închinare atât icoana istorică a Sfinților și Dumnezeieștilor Părinți Ioachim și Ana, din anul 1781, precum și icoana Maicii Domnului de la Poceaev.
Luni de la ora 8:00 va fi oficiat Acatistul Sfinților Ioachim și Ana, apoi Utrenia și Sfânta Liturghie, în jurul orei 9:30–10:00.
Racla cu sfintele moaște va rămâne în parohia Oborul Vechi și marți, când vor fi oficiate Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, Sfânta Liturghie, Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva și Taina Sfântului Maslu. În jurul orei 20:00, programul liturgic special va lua sfârșit.
Biserica Oborul Vechi este situată pe strada Traian nr. 204, lângă Foișorul de Foc. În altarul lăcașului de cult se află un monument de arhitectură reprezentat de crucea din piatră a serdarului Matei Mogoş, care a ridicat-o la începutul anului 1719, drept mulțumire pentru că el și familia sa au scăpat de molima ciumei.
Foto credit: Ziarul Lumina