Ultimele cule din România puse în lumină printr-un proiect online

Ultimele 27 de cule din Oltenia şi Muntenia sunt promovate printr-un program online demarat de Grupul CEZ în Romania cu sprijinul Institutului Naţional al Patrimoniului. Programul „Cule în Lumină” are în vedere valorificarea acestor monumente, dar şi restaurarea celor care se află într-o stare avansată de degradare.

Pe website-ul oficial se regăsesc informaţii despre aceste construcţii fortificate care fac parte din patrimoniul identitar al României. Cu ajutorul unei hărţi interactive vizitatorii pot afla mai multe detalii despre fiecare culă în parte.

Harta ultimelor cule din România. Photo credit: culeinlumina.ro

Publicul este invitat să contribuie la îmbogățirea informațiilor despre aceste monumente istorice și să voteze primele 10 construcții ce vor fi incluse în propunerile de conservare-restaurare ale studenților de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.

În plus, vor fi organizate tururi ghidate pentru descoperirea culelor oltenești și pentru includerea lor într-un circuit turistic regional.

Pe teritoriul ţării noastre au existat 50 de cule.

„În total, astăzi mai exista doar 27 de cule-monument istoric, din care trei sunt ruine, iar o parte dintre acestea sunt în uz, în circuit public sau privat. Numai protejându-le şi punându-le în valoare oferim un viitor trecutului nostru”, a afirmat arheolog Daniela Mihai, Director adjunct in cadrul Institutului National al Patrimoniului.

Ce sunt culele?

Culele răspândite pe teritoriul României reprezintă un anumit tip de locuință fortificată, cu volumetrie simplă și compactă, cu plan pătrat sau dreptunghiular, având două sau trei niveluri, cu rol de apărare și de veghe, dar și de locuire permanentă.

Amplasate în zona de deal, izolate, pe locuri care conferă o bună vizibilitate asupra teritoriului înconjurător, ele au fost construite începând cu sfârșitul secolului al XVII-lea de mica boierime din mediul rural, pe fondul stării de nesiguranță, determinată de expedițiile de jaf ale pașalelor turcești rebele de la sud de Dunăre, în contextul incapacității domniilor fanariote de a asigura protecția teritoriilor aflate la depărtare de capitală.

Toate culele au numeroase caracteristici de apărare și elemente de fortificație: ziduri foarte groase, scări interioare care fac legătura dintre niveluri, uși întărite, guri de tragere, ascunzători.

Câteva dintre cule au îmbrăcat o formă de expresie arhitecturală și artistică de un farmec aparte, reprezentată de foișorul de inspirație brâncovenească, prezent la ultimul etaj, loc de bună petrecere și de belvedere.

La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, aceste cule, unice în tot teritoriul de răspândire al culelor,  au devenit o sursă majoră de inspirație pentru stilul neoromânsc.

Proiectul Cule în Lumină este una dintre cele mai importante inițiative civice pentru cunoașterea unei părți însemnate din istoria Olteniei, contribuind la înțelegerea factorilor geopolitici, sociali și economici care au condus la dezvoltarea acestor construcții emblematice ale țării noastre.

Foto credit: Cule în lumină

Comentarii Facebook


Știri recente